Bakır Hangi Besinlerde Bulunur? En Çok Bakır İçeren Besinler Nelerdir?
Vücudumuzda bulunan en önemli enzimlerden bir tanesinin işlevini yerine getirebilmesi için oldukça önemli minerallerden birisi de bakır olarak bilinmektedir. Özellikle vücudun hareket sistemine dahil olan kıkırdak, kemik, lif ve eklemleri oluşturan proteinin üretiminde önemli olduğu söylenebilmektedir.
Vücut için oldukça önemli bir yere sahip olan minerallerden birisi olan bakırın çeşitli besinler içerisinde yer aldığını söylemekte mümkün olmaktadır. İçeriğinde yüksek oranda bakır bulunan besinler genel olarak bitkisel kökenli olmaktadır. Aynı zamanda bazı kabuklu deniz canlılarında yüksek miktarda bakır içeriği bulunmaktadır. Bakır içeren besinler;
Soya fasulyesi,
Susam,
Karides ve kabuklu deniz canlıları olarak bilinmektedir.
Özellikle bu besinlerin içerisinde günlük bakır ihtiyacının yarısından fazlasını karşılamaya yetecek olan bakır yer aldığını söylemek mümkün olmaktadır. Aynı zamanda farklı besinlerin içerisinde de bakır bulunmaktadır.
Mercimek,
Ceviz,
Kuşkonmaz,
Pazı,
Karalahana, ıspanak gibi koyu yeşil yapraklı bitkiler,
Kakao,
Sakatatlar,
Bal kabağı,
Ay çekirdeği,
Üzüm,
Ananas,
Tofu,
Kabak çekirdeği,
Badem,
Yer fıstığı,
Bezelye,
Barbunya,
Zeytin,
Karabiber,
Brüksel lahanası,
Fesleğen,
Keten tohumu,
Kivi,
Pancar,
Brokoli,
Frambuaz,
Patlıcan,
Maydanoz,
Sarımsak,
Pırasa ve
Rezene bakır içeren gıdalar içerisinde yer almaktadır.
Bakır minerali vücuda doğal yollardan alınabileceği gibi takviye olarak da alınabilmektedir. Vücut sağlığının korunması için küçük miktarda ihtiyaç duyulan bir vitamin olduğunun söylenmesi mümkün olmaktadır.
Bakır vücutta bağışıklık sisteminin düzgün bir şekilde işlemesine ve anne karnında bulunan bebeklerin gelişimine önemli bir katkı sağlamaktadır. Küçük miktarlarda bakır alınması bile vücuttaki ihtiyacı karşılamakta olan temel bir mineral olduğu söylenebilir.
En Çok Bakır İçeren Besinler Nelerdir?
Bir yetişkinin gün içerisinde 900 mcg bakır almasının yeterli olduğu söylenebilir. Bakır, vücut için temel bir mineral olmasına rağmen vücut kendi başına bakır üretememektedir. Bu nedenle bakır mineralinin beslenme düzeninizde bulunan gıdalarla veya besin takviyeleriyle alınması mümkün olmaktadır. Genel olarak ise emzirme döneminde veya hamilelik döneminde vücudun ihtiyaç duyduğu bakır oranı değişiklik göstermektedir.
Karaciğer,
İstiridye,
Spirulina,
Şitaki mantarı,
Kuruyemişler ve çekirdekler,
Istakoz,
Yeşil yapraklı sebzeler ve
Bitter çikolata içeriğinde yüksek oranda bakır içeren besinler arasında yer almaktadır.
İyi ve dengeli beslenmenin en önemli parçaları arasında baklagiller de yer almaktadır. Bakır oranı en yüksek olan baklagiller arasında ise mercimek ve nohut yer almaktadır. Vücutta bakır mineralinin eksik olması durumunda çeşitli belirtilerin meydana çıkacağı söylenebilir.
Soluk bir cilt görünümü,
Yorgunluk ve zayıflık,
Yürümede zorluk yaşanması,
Öğrenme ve bellek problemlerinin olması,
Soğuğa karşı duyarlılık görülen yan etkiler arasında yer almaktadır.
Vücutta bakır mineralinin bulunması bağışıklık sisteminin korunmasında oldukça etkilidir. Vücudunda bakır eksikliği bulunan kişilerin ise sıklıkla hastalandığını söylemek mümkün olmaktadır. Bakır sinir sisteminin doğru bir şekilde çalışmasında da oldukça etkili bir mineral olarak bilinmektedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok