Bağırsakları kurtarıyor, beyni geliştiriyor! Prof. Dr. Canan Karatay o besinleri tek tek anlattı. Kışın bol bol tüketin... Ev yapımı turşudan...
Vücut direncini arttırmak, hastalıklardan korunmak için bağışıklık sistemini güçlü tutmak gerekiyor. Özellikle kış aylarında artan virüs, enfeksiyon kaynaklı hastalıklara karşı vücut direncini yüksek tutmak için doğru beslenme büyük önem taşıyor. Güçlü bağışıklığın sırrının sağlıklı bağırsaklar olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, bağırsak sağlığını korumanın yollarını anlattı. Bağırsakların en önemli dostunun probiyotik zengini besinler olduğunu söyleyen Prof. Dr. Canan Karatay, vücuttaki probiyotikleri azaltan etkenleri de tek tek sıraladı.
Haberin Devamı
/

teve2'de Bunu da Konuşalım programına konuk olan Prof. Dr. Canan Karatay Aylin Çetinkaya'nın sorularını yanıtladı. Uzman isim kış aylarında vücudu güçlendirmenin yollarını anlattı, bağırsak sağlığını korumak için tüketilmesi gereken besinler ve uzak durulması gerekenlerle ilgili önemli bilgiler verdi.
/

Bağışıklık sistemini güçlendirmenin yollarını anlatan Prof. Dr. Karatay, "Bağışıklık sisteminin yüzde 80'i bağırsaklarda yaşar. Probiyotik bakterileri artıracağız. Bağışıklık sisteminin temeli bu. Artırmanın dışında da öldürmeyeceğiz, azaltmayacağız." dedi.
Haberin Devamı
/

Uzman isim probiyotik bakterileri azaltan faktörleri de şu şekilde sıraladı;- Pakete girmiş, hazır yiyecekler ve içecekler prtobiyotik bakterileri bağırsaklarda yok ediyor. Probiyotik demek canlı bakteri demek. Vücuttaki probiyotik bakteriler yalnız bağırsaklarda değil cildimizde de var.- Toksinler. Çevresel toksinler.- Yaygın halde kullanılan antibiyotik, antidepresan ve mide koruyucular. Onlar çok yaygın kullanıldığı için hastalıklar artıyor.- Evde kullanılan temizlik ürünleri ve günlük kullanılan kozmetikler de probiyotikleri öldürüyor.
/

Prof. Dr. Canan Karatay, probiyotik bakterileri artırmanın yollarını da anlattı, beslenmenin önemine dikkat çekti.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
/

Uzman isim "Ev yoğurdu çok önemli. Yemekleri evde yapacağız. Dışarda yemek yemeyin. Evde yoğurt yapılacak. Ben 12 sene Amerika'da kaldım, 12 yıl kendi yoğurdumu yaptım. Ev sirkesi çok önemli.
/

Fermente sebzeler, şimdi kış aylarındayız kış sebzeleri, lahana, pırasa, kereviz, turp, havuç, yer elması, karnabahar ve mor pancarlar" tüketilmeli. Harvard'da yapılan yeni bir çalışma sonucu diyor ki, "Bütün fermente sebzeler, sağlığınıza iyi gelir, bağırsaklarınızı kurtarır ve beyninizi geliştirir. 'Beyninizi geliştirir' diye araştırma yapmışlar, fermente yiyeceklerin." dedi. Ev yapımı turşunun faydalarına da dikkat çeken uzman isim, "Turşu da turşu suyu da çok önemli. Çünkü turşuda kristal kaya tuzu var. Turşu kristal kaya tuzu ile yapılır" dedi.