Astronot Nasıl Olunur? Astronot Olmak İçin Gerekenler Nelerdir? Astronot Olma Şartları Nelerdir?
Günümüzde pek çok insan uzaya uçmayı planlamaktadır. Bu durum maddi açıdan durumu iyi olanlar için mümkün olsa da, diğer kişiler için uzaya çıkmanın yolu astronot olmaktan geçiyor. Bu konuda nasıl astronot olunacağı ile ilgili olarak bilinmesi gereken pek çok şey vardır. Buna bağlı olarak da nitelikler, iş tanımları ve bir astronot olmanın yolları çok fazla merak edilen konular arasında yer almaktadır.
Astronot mesleğinde, ilerlemenin yolu uzmanlaşmaktır. Astronotlar, NASA'nın ortaya koyduğu tüm nitelikleri karşılamak durumundadır. Ana dallarına gelince, gerekli olduğu için matematik ve fen alanlarına yönelirler. Astronotlar, en az iki yıllık ilgili iş deneyimi ile birlikte bir yüksek lisans derecesine sahip olmalıdır.1.000 saatlik sorumlu pilotluk süresini de tamamlamalıdır.
Astronot olmak oldukça seçici ve rekabetçi bir seçimdir. NASA başvuranların sadece çok küçük bir yüzdesi işe alınır. Başvuru yapıldıktan sonra, NASA'nın Astronot Seçim Kurulu başvuruları ve adayın niteliklerini gözden geçirmektedir. Bu kişilerden küçük bir grup ön görüşme için NASA'nın uzay merkezine çağrılır.
Astronot Olmak İçin Gerekenler Nelerdir?
Beden ve sınıf kapsamında 2 yıllık temel eğitimin tamamlanması gerekmektedir. Fiziksel testleri geçmek, tüplü dalış sertifikası almak ve uçuş kıyafeti giyerek havuzda üç tur yüzmek gibi. Başvuru sahipleri ayrıca fizik bilimi, biyoloji, mühendislik, bilgisayar bilimi ve matematik gibi ilgili alanlarda lisans ve yüksek lisans derecesine sahip olmak zorundadır.
Astronotlar, uzaydaki zorlu şartlara da dayanıklı olmalıdır. Ani basınç ve ağırlıksız ortam koşullarında fiziksel ve psikolojik sorunların olmaması gerekir.
Astronot Olma Şartları Nelerdir?
Astronot olmak için mühendislik, kimya, fizik, biyoloji ve matematik gibi bölümlerde az lisans derecesinde eğitim almak gerekir. Astronotlar bu alanlarda yüksek lisans veya doktora derecesine sahip olmaktadır. Uluslararası Uzay İstasyonu bünyesinde görev yapacak olan astronotların çok iyi seviyede İngilizce ve Rusça dil bilmesi de tercih sebebi olmaktadır.
Astronotların çoğunlukla asker kökenli oldukları bilinse de bu durum yanlıştır. Astronot olmak için bu şekilde bir şart aranmaz. Astronot olmak için NASA’da eğitim süreçleri 2 yıl kasar sürmektedir. ESA astronot adayları 40 ay süren bir eğitim süreci ile tamamlanmaktadır.
Astronotlar Ne Görev Yaparlar?
Astronotlar, yer aldıkları göreve bağlı olarak çok sayıda farklı iş yürütürler. Önemli kararları alan ve mürettebattan sorumlu olan bir komutan da bulunmaktadır. Pilot da komutanla birlikte çalışır. Komutan ve pilotun yanında astronotlar da kendi beceri ve uzmanlıklarına göre belirli görevleri yerine getirmektedir.
Astronotlar, uzay aracının dışında, uzay istasyonlarının sorunsuz bir şekilde çalışmaya devam etmesini sağlamak amacı ile bazı görevleri yerine getirir. Kırılmış olan her şeyi tamir eder, ekipmanı kontrol eder ve temizler.
Astronotlar genelde Dünya'dan ayrılırken halkın gözü önündedir. Fakat zamanlarının çoğunu da yerde geçirirler. Astronotlar uzayda olmadıklarında günlerini eğitime ve diğer astronotlara görevlerinde yardımcı olmaya adar.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
MASTERCHEF YARIŞMACILARI ELİNİZE SU DÖKEMEYECEK! Guinness Rekorlar Kitabı’na giren meşhur lezzet! Adana kebabı tarifi ve püf noktaları
MUHTARLAR GÜNÜ MESAJLARI.... Resimli, anlamlı Muhtarlar Günü sözleri ve mesajları 2024!
MUHTARLAR GÜNÜ NE ZAMAN? 2024 Muhtarlar Günü tarihi hangi gün?
Adeta Doğal Antibiyotik! Grip İle Nezle İçin Birebir: 1 Günde Ayağa Kaldıran Beyran Tarifi Ve Püf Noktaları
50 DOLARI GÖZDEN ÇIKARIP SIRAYA GİRİYORLAR! Dubai çikolatası çılgınlığı meğer böyle başlamış...