Asbest Tehlikesi nedir, nerelerde kullanılır? Asbest hastalığı ne demek? Asbestin insana zararları, ölümcül mü, öldürür mü?
Asbest bir mineraldir. Asbest, asbestos olarak da biliniyor. Asbestin bir diğer adı ise amyant olarak geçmektedir. Lifli bir yapıya sahip mineral olarak da dile getiriliyor. Peki ama asbest tehlikeli mi, nerelerde kullanılır, ne işe yarar? İşte Asbestin zararları...
Asbest ısıya dayanıklı bir madde olarak biliniyor. Silisyumun sodyum, demir, magnezyum ve kalsiyumla oluşturduğu ısıya, aşınmaya ve kimyasal maddelere çok dayanıklı, lifsel mineral yapısında hidrate silikatlardır. Halk arasında ak toprak, çorak toprak, gök toprak, çelpek, höllük veya ceren toprağı gibi isimlerle de bilinir. Peki ama asbestin zararları neler?
Asbestin zararları neler?
Asbest liflerinin solunması mezotelyoma, asbestozis ve akciğer kanseri dahil olmak üzere çeşitli tehlikeli akciğer rahatsızlıklarına yol açabilir, bu nedenle artık ciddi bir sağlık ve güvenlik tehlikesi olarak kötü bir üne sahiptir. Asbestozis, asbestos solunmasıyla oluşan toz hastalığıdır (pnömokonyoz).
Asbest hastalığı nedir?
Asbest son derece kanserojen bir maddedir. Solunum yoluyla vücuda girdiğinde başta kanser olmak üzere çeşitli hastalıklara yol açar. Uzmanlar cilde nüfuz etmesinin de mümkün olduğunu düşünmektedirler. Asbestin neden olduğu hastalıkların bazıları, akciğer zarları arasında sıvı toplanması, kireçlenme, akciğer zarı kalınlaşması ve akciğer dokusunda bağ dokusu oluşumu gibi elim hastalıklardır. Ayrıca ciltte yaralara neden olabilir.Uluslararası Kanser Araştırmaları Ajansı (IARC), her yıl dünyada kanser yapıcı maddeleri düzenli olarak özelliklerine göre gruplara ayırmaktadır. Ajansın kanserojen maddeler listesinde asbest maddesi, "kesin kanserojen" tanımlanması ile 1. grupta sınıflandırılmıştır.Fransa'da asbeste bağlı hastalıklardan her yıl 4000 kişi ölmektedir ve sayı giderek artmaktadır. Uzmanlar Birleşik Krallık'ta 1960 ve 70'lerde asbeste maruz kalmış kişilerden 120.000'den fazlasının akciğer kanseri nedeniyle yakın gelecekte öleceğini öngörmektedirler.Belçika ve Hollanda gibi ülkelerde 90'lı yılların başında asbest üretim ve kullanımı tamamen yasaklanmıştır. Avrupa Birliği'nde 2005 yılından itibaren AB'ye üye ülkelerde asbest üretimi ve kullanımını yasaklamıştır.
Geçmişte tersane işçisi olan babasının iş elbiselerinden bulaşan asbest nedeniyle kansere yakalanan genç bir kadın, 2007 yılında İngiliz Savunma Bakanlığı'ndan tazminat almaya hak kazanmıştır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Ramazan Bayramı Ne Zaman? 2025 Yılı Ramazan Ayı Ne Zaman, Bayram Tatili Kaç Gün Olacak?
Sarı Serum Nedir, İçeriğinde Neler Var? Sarı Serum Özellikleri
Hem ekonomik hem kolay! Çat kapı gelen misafirler için pratik tarif! 5 dakikada sofrada!
Kaybettiğiniz Mineralleri Hemen Geri Kazanın! Sırrı Mutfağınızda Bulunan Bu İki Şaşırtıcı Malzemede... Bir Uyarımız Var!
Berat Kandili 2025 Ne Zaman? Berat Kandili İbadetleri Nelerdir? 2025 Kandil Tarihleri