Armut Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Armut Çeşitleri...
İçerisinde birden fazla vitamin barındıran armut kendi mevsiminde tüketilmesi gereken meyvelerden biridir. Farklı çeşitleri ile beraber herkes kendi damak zevkine göre armut tüketmektedir. Armut genellikle 4 mevsim tüketilebilen meyvelerden biridir.
Kazık kök yapısına sahip olan bu besin aynı zamanda sulu ve şekerli gıda ürünlerinden biridir. Sarı, yeşil ya da kırmızı renklerde armut çeşitleri bulunmaktadır. Asya, Afrika ve Avrupa bölgelerinde armutların farklı çeşitleri yetişmektedir. Her armut kendi içerisinde bir besin değerleri ve vitamin oranları vücuda kazandırmaktadır.
Armut Çeşitleri Nelerdir?
Armut çeşitleri günümüzde merak edilen konular arasına girmektedir. Yeşil, kırmızı ve sarı renk çeşitleri ile armutlar yetişmektedir. 30 farklı türde armut bulunmaktadır. Kültürlere göre bu sayı toplamda 60'a kadar çıkmaktadır. Akça armut, deveci armudu, Ankara armudu ve limon armudu en bilinen armut çeşitlerindendir. Hepsinin renkleri ve yumuşaklıkları da farklıdır. Şeker oranları ve besin özellikleri de çeşidine göre değişiklik göstermektedir. Armut ege ve Akdeniz bölgelerinde yetişen ve sıcak iklim meyvelerinden biridir. İç Anadolu da farklı armut türleri bulunmaktadır.
En Çok Bilinen Armut Çeşitleri
En çok bilinen armut çeşitleri limon armudu ve Ankara armududur. Deveci armudu ve akça armut çeşitleri de özellikle iç Anadolu bölgesinde sıkça tüketilen armutlardandır. Her bölgede yetişen armut çeşitleri boyut ve renk olarak da farklılık göstermektedir.
Limon armudu halk arasında kumlu ve yumuşak armut olarak geçmektedir. Yapısı daha yumuşak olan bu armudun tadı da daha şekerlidir. Yaz kış tüketimi bulunan bu armut çeşitleri kişilerin damak zevklerine göre değişiklik göstermektedir. Kumlu armut olarak bilinen sulu ve tatlı armutlar İç Anadolu bölgesinde yetişmektedir.
Armut Çeşitleri ve Faydaları Nelerdir?
Armut çeşitleri ülkemizde, akça, Ankara, deveci ve limon armudu olarak bilinmektedir. Fakat dünyanın farklı yerlerinde de çeşitli armutlar bulunmaktadır. Armut yeşimi genellikle ılıman iklime sahip olan yerlerde gerçekleşir. Soğuğa karşı dayanıklı olmayan bu meyve sıcak yerlerde yetişir.
Armut içerisinde bulunan su miktarı kişilerin mineral kazanmasında da etkilidir. Mineral dengesini koruyan ve C vitamini kazandıran armut vücudu hastalıklara karşı korumaktadır. Bağışıklık sistemini güçlendiren en temel besinlerden biridir. Kalsiyum alımını kolaylaştırarak kemik gelişimini de destekler.
Sindirim sisteminin daha rahat ve düzenli çalışmasına da yardımcı olan besinlerden biridir. İçerisinde potasyum miktarı oldukça fazladır. Bu sayede kişiler güne daha enerjik ve sağlıklı başlamaktadır. Vücudun su dengesinin korunmasına da yardımcı olur.
A vitamini, B1 ve B2 vitaminleri de içermektedir. Lifli besinler arasında yer alır armut sindirimin daha kolay gerçekleşmesini sağlar. Aynı zamanda kan şekerini de dengeler. Demir eksikliğini gidererek halsizlik ve yorgunluğa karşı savaşır. Soğuk algınlığı ve gribal rahatsızlıkların tamamında tedavi edici görevi bulunur.
Armut Tüketiminin Vücuda Faydaları Nelerdir?
Armut tüketimi başta lifli gıda olması ile oldukça sağlıklıdır. Kan değerlerinin belirli bir seviyeye çıkmasına yardımcı olur. Aynı zamanda sindirim sisteminin de daha iyi çalışmasını sağlar. Kalp ve damar rahatsızlıklarına karşı savaşır. Vücudun kalbe kan pompalamasında etkilidir. Bağışıklık sistemini güçlendiren bu besin farklı türleri ile B1 ve B2 vitaminlerini vücuda kazandırmakta görevlidir. Kanser hücrelerinin oluşumunu engeller.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Yapımı 5 saat süren asırlık tatlı, lezzetiyle damak çatlatıyor
MASTERCHEF HASAN BİLTEKİN'DEN DUBAİ ÇİKOLATALI KEK! Tatlı Krizine Son: '10 Dakikada Pişiyor!' İçi Lokum Gibi...
Vitamini Mevsiminde Saklı! Bu Aylarda Hangi Balığı Nasıl Tüketmeliyiz?
Yarım Dilimi Yetiyor! Kanser Riskini Azaltırken Kadınlar İçin Faydası Say Say Bitmiyor!
31 Aralık yarım gün mü? İşte 31 Aralık 2024 resmi tatil durumu…