hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Alzheimer Belirtileri Nelerdir? Alzheimer Nasıl Anlaşılır? Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Alzheimer Belirtileri Nelerdir Alzheimer Nasıl Anlaşılır Tedavi Yöntemleri Nelerdir
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Alzheimer konuşma ve dil becerilerindeki sorunlar, hafıza problemleri, unutkanlık ve günlük aktivitelerin zor yapılması gibi belirtilere sahiptir. Eğer ailenizde Alzheimer öyküsü varsa ve bu belirtilere sahipseniz mutlaka doktora başvurmalısınız.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer Belirtileri Nelerdir?

    Alzheimer genelde davranışsal ya da bilişsel alanda performans düşüklüğü ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Hastalığın ilk aşaması hafif olsa da sonrada bulgular oldukça belirgin hale gelir. Başlangıçta küçük hafıza sorunları ile başlar ilerleyen dönemde konuşulanların, kişilerin ve yerlerin unutulması şeklinde devam eder.

    Alzheimer belirtileri genelde depresyon, kaygı, bilinç bulanıklığı, kişilerin bildikleri yerde kaybolması, öz saygı düşüklüğü ve motivasyon düşüklüğü belirtileri gösterir. Ayrıca konuşma ve dil becerilerinde sorunlar, sanrılar ve halüsinasyonlar, kişilerin her gün yaptıklarını yardımsız yapamaz hale gelmeleri de belirtiler arasındadır. Saldırganlık ve beklenmeyen tepkiler vermek de Alzheimer belirtilerindendir. Çevreye karşı şüphe ve kişilik bozuklukları da ortaya çıkabilir. 

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Alzheimer Nasıl Anlaşılır?

    Alzheimer tanısı için kesin bir test yoktur. Bu nedenle de birçok test bir arada değerlendirilir. Nöroloji uzmanları ilk olarak hastaların öyküsünü dinler ve yakınlarına da bazı sorular sormaları gerekebilir. Denge, duyu, hafıza, refleks ve davranış testleri ile beraber kan testleri, BT, MR ya da ultarsonografi de istenebilir. Alzheimer bazı genetik hastalıklar ile benzediğinden gen taraması da istenebilir. Buna ek olarak Alzheimer'a neden olduğu düşünülen APOE -e4 geni de araştırılabilir. Fakat bu kanıtlanmış bir yöntem değildir. Eğer tüm testlerin sonucu Alzheimer şüphesi daha da artarsa bilişsel fonksiyonların değerlendirilmesine yönelik testler de uygulanır ve sonrasında kesin tanı koyulabilir. 

    Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

    Alzheimer hastalığına dair bir şüphe varsa vakit kaybetmeden mutlaka en yakın sağlık kuruluşuna girmek gerekir. Tedavi süresi hastaların yaşına, hastalığın ilerleme düzeyine ve mevcut diğer hastalıklara göre belirlenir. Alzheimer hastalığının kesin ve belirlenmiş bir tedavisi yoktur. Fakat bazı tedavi yöntemleri ile hastalığın ilerleyişi yavaşlatılabilir. Alzheimer hastalarının evlerindeki düzenlemelerin yapılması ve özellikle de yalnız yaşayanlar için hatırlatıcı önlemler alınmalıdır. Evin bazı noktalarına notlar ya da dikkat çekici işaretler koyulabilir. Ailesinde Alzheimer öyküsü olan fakat hastalığa dair bir teşhisi olmayanlar da mutlakla risk faktörlerini ortadan kaldırıcı eylemlerde bulunmalıdır.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sigara kullanımından uzak durmak, sağlıklı beslenmek ve hareketli bir yaşam tarzı bu risk faktörlerinin ortadan kalkmasına yardımcı olabilir. Eğer kendinizde ya da yakınınızda hafıza problemleri olduğunu düşünürseniz sağlık kuruluşuna gitmeli ve hastalığın araştırılmasını sağlamalısınız. Alzheimer ne kadar erken teşhis edilirse ilerlemesi o kadar yavaşlatılabilir. 

    Alzheimer Neden Olur?

    Uzun yıllardır araştırılmasına rağmen henüz tam olarak nedeni belirlenememiştir. Fakat hastalığın ortaya çıkmasındaki risk faktörleri bilinir. Alzheimer'a neden olan risk faktörleri arasında en önemlisi ileri yaş ve ailede Alzheimer öyküsü bulunmasıdır. Obezite, yüksek kolesterol, yüksek tansiyon, uyku düzensizlikleri, down sendromu ve yetersiz fiziksel aktivite de Alzheimer oluşumuna neden olabilir. Yapılan araştırmalara göre kadınlarda erkeklere göre daha fazla Alzheimer ile karşılaşılmaktadır.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow