Albino Nedir, Neden Olur? Albino Tedavisi Var Mıdır?

Albino, albus kelimesinden gelir ve anlamı da beyazdır. Albinizm, pigment melanin üretiminin hiç olmadığı ya da çok az olduğu genetik bir hastalıktır.
Albino Nedir, Neden Olur?
Latince'deki albus kelimesinden gelen ve anlamı da beyaz olan albinizm, pigmen melanın üretiminin hiç olmadığı olsa da çok az olduğu bir genetik hastalıktır. Vücut tarafından melanin yeterli üretildiğinde gözlerin, saçların ve cildin rengini belirler. Vücuttaki pigmen melanın kısmi ya da tam olarak eksik olduğunda albino hastalığına neden olur.
Bu da saç ve cilt renginin koyu olmasına, gözlerde ise görme kaybının oluşmasına neden olabilir. Albino hastası olan kişiler güneş ışığına karşı da oldukça hassas olduklarından cilt kanseri olma ihtimalleri oldukça yüksektir. Melanin, melanosit adındaki hücreler tarafından üretilir. Farklı genlerdeki mutasyona bağlı olarak da farklı albinizm türlerinin ortaya çıkması mümkündür.
Albino Tedavisi Var mıdır?
Genetik bir hastalık olan da DNA'da meydana gelen albinizmin kesin bir tedavisi yoktur. Fakat hastalar gözlerini ve ciltlerini korumak için önlemler almalıdır. Kişilerin ciltleri melanin eksikliği nedeni ile güneşe karşı daha hassas olduğundan güneş yanığı çok kolay oluşabilir. Bundan dolayı güneş koruması kullanmak, şapka ve gözlük takmak, UV korumalı kalın kıyafetler tercih etmek gerekir.
Güneş ışınlarına karşı gerekli önlem alınmazsa bu kişilerin cilt kanseri olma ihtimalleri oldukça yüksektir. Ayrıca görme sorunlarına yönelik büyük yazılı kitaplar tercih etmeleri de önemlidir. Görünüm olarak farklı bir görüntüye sahip olduklarından sosyal hayatlarında zorluk yaşayabilirler. Bu nedenle psikolojik olarak destek almaları da sağlanabilir. Albinizm Belirtileri Nelerdir?
Deri ve cilt rengi: En belirgin özelliği hastanın diğer kimselere göre daha açık cilt rengine ve beyaz saça sahip olmasıdır. Saç rengi beyazdan kahverengiye kadar değişir. Yaşın ilerlemesi ile beraber pigment artar ve güneşe maruz kalındıkça bronzlaşma da gözlemlenebilir.
Çiller: Genelde pigmentli ya da pembe renkli pigmentsiz benler olabilir. Hastalarda çil benzeri mercimek büyüklüğünde noktalar da olabilir.
Saç: Hastaların saçı beyazdan kahverengiye kadar değişir. Albinizm hastası olan Asya ya da Afrika kökenli kişilerin saçları sarı ya da kahverengi arası bir tonda olur. İlerleyen yaş ile çevresel faktörlere bağlı olarak saçlarda lekelenme olabilir ya da saç rengi koyulaşabilir.
Göz rengi: Albino hastalarının kaş ve kirpikleri soluk olur. Göz renleri de çok açık bir maviden kahverengiye kadar değişir. Gözlerin renkli kısmında pigment eksikliğine bağlı olarak yarı saydam bir görüntü de ortaya çıkabilir.
Albinizm Nasıl Önlenir?
Toplumda taşıyıcılığı ve çok farklı türleri olan bir hastalıktır. Bu nedenle de ailesinde albino öyküsü olan ya da anne ve babasında albinizm olan kişiler genetik olarak taşıyıcıdır. Genetik danışmanlık almak ve sonraki kuşaklarda ortaya çıkmasını engellemek önemlidir. Yapılan testlerin sonucunda taşıyıcılık saptanır ve eğer doğacak olan çocuklarda risk varsa belirlenebilir. Bu sayede hastalığın da sonraki kuşaklara geçme olasılığı azaltılır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
CİLDİ BEBEK GİBİ YAPIYOR! Eşref Rüya'nın Nisan'ı Demet Özdemir'in güzellik sırrı! 'A, D ve E vitaminleri içeriyor'
Antarktika’da doğayı gözlemleyip, fotoğraflıyor
Kütüphaneciler Derneği açıkladı: İŞTE 2024'TE EN ÇOK OKUNAN KİTAPLAR!
2025 Günaydın Mesajları ve Sözleri: Sevgiliye, Arkadaşa ve Dosta Romantik, Duygusal Günaydın Mesajları
DÜNYANIN EN İYİ YEMEKLERİ LİSTESİ GÜNCELLENDİ! Türkiye'den bakın hangi 2 lezzet ilk 10'a girdi