Akşam Namazı Kılınışı: Akşam Namazı Nasıl Kılınır? Kaç Rekattır? Ne Zamana Kadar Kılınır?
Namaz kılmak, İslam dininin ikinci şartıdır ve farz olarak buyrulmuştur. Allah'tan bağışlanma dilemek, yalvarmak ve eğilmek anlamına gelmektedir. Müslüman alemi için en önemli ibadetlerden birisidir.
Akşam Namazı Kaç Rekattır?
Akşam namazı, akşam ezanının ardından kılınmaktadır. Üç farz ve iki sünnet olmak üzere beş rekattır. İlk önce üç rekat olan farz namazı kılınır, ardından 2 rekat sünnet namazı kılınarak ibadet tamamlanır.
Akşam Namazı Nasıl Kılınır?
Akşam namazının kılmaya başladığınızda ilk olarak Kamet getirilir ve niyet edilir;
"Niyet ettim Allah rızası için bu günkü Akşam namazının üç rekat farzını kılmaya"
Ardından tekbir getirilir "Allah'u Ekber" ve erkekler iki elini avuç içleri açık olarak, baş parmaklarını kulak memesine değecek şekilde, kadınlar ise aynı biçimde göğüs kısmında tutar ve;
Eller göğüs hizasında kavuşturulduktan sonra Sübhaneke okunur.
Euzü Besmele çekilir;
"Euzubillahimineşşeytanirracim – Bismillahir rahmanir rahim" ardından Fatiha Suresi okunur. Fatihayı okuduktan sonra bildiğiniz üç sureyi okuyabilirsiniz.
"Allah'u Ekber" yeniden tekbir getirildikten sonra Rükü'a eğilinir ve "Subhane Rabbiyel Azim" üç kere söylenir.
Rükü'dan doğrulduğunuzda ise "Semi Allahulimen Hamide – Rabbena lekel Hamd" söylenir ve yeniden tekbir getirilerek Secdeye gidilir.
Secde de üç kere "Subhane Rabbiyel Ala" dile getirildikten sonra, yeniden tekbir ve doğrularak oturulur. Secdeye üç kere daha gidildikten sonra ikinci rekat için ayağa kalkılır.
Bu şekilde üç farz ve iki sünnet kılındıktan sonra, ikinci sünnetin son safhasında;
Doğrulup oturulur ve tekbir getirilir. Sırasıyla; Ettehıyyatü, Salli ve Barik duaları, Rabbena atina ve Rabbenağfirli duaları okunur. İlk olarak sağdaki meleklere sonra soldaki meleklere selam verilir.
Selam esnasında "Es Selamu Aleykum Ve Rahmetullah" söylenir ve ibadetiniz tamamlanır. Eğer istek ve dilek, bağışlanma, af dilemek istiyorsanız namazınız tamamlandıktan sonra yapabilirsiniz.
Akşam Namazı Ne Zamana Kadar Kılınır?
Rivayetlere göre akşam namazı güneşin batması ile başlayıp, batmasının sonunda ufuta kalan son ışık, aydınlık kaybolana kadar devam eder. Peygamber Efendimizin bir hadisinde de bu şekilde açıklanmıştır;
"Akşam namazı vaktinin başlangıcı güneşin batışı, sonu da ufkun kayboluşudur" (Tirmizî, Salât, 2; 282)
Akşam Namazı Saat Kaçta Kılınır?
Geçmişte kullanılan Alaturka saatler dikkate alındığında; bu saat sistemine göre Ezan saatleri belirlenmektedir. Güneşin batışı esas alınarak her gün saatlerin 12’ye ayarlandığı bir saat sistemi olup bu sistem mevsimlere ve güneşin batışına göre değişiklik göstermektedir.
Akşam Namazının Önemi Nedir?
İslam dininin şartlarından biri olan Namazın kılınma saatlerinden biri de akşam namazıdır. Akşam namazı da diğer vakit namazları gibi Miraç'da farz olunmuştur. Bu namazın vakti adından da anlaşılacağı gibi güneşin batmasıyla başlar ve şafağın kaybolduğu ana kadar devam eder.
Şafak vakti diğer adıyla azam vakti, ufuktaki kırmızılık bittikten ve hava karardıktan sonra vakit geçmiş olur. Diğer beş vakit namazda da olduğu gibi akşam namazının da içinde barındırdığı önem ve faziletleri vardır;
Akşam Namazının Faziletleri Nelerdir?
Ayeti Kerime de,
‘Gündüzün iki ucunda, gecenin de ilk saatlerinde namaz kıl. Çünkü iyilikler kötülükleri günahları giderir. Bu öğüt almak isteyenlere bir hatırlatmadır.(Hûd 114)
Bu ayetten anlaşılacağı gibi, akşam namazı Allah'a geri dönmeyi temsil etmektedir. Yani hayatımızda her ne olursa olsun eninde sonunda Allah'a döneceğiz. Akşam namazı kılmak ise bir nebze ruhumuz için bir şifa vesilesidir.
Günü koşturması, hayatın stresi, yorgunluktan kurtulup ibadet ederek Allah'a dönmek ve tüm gün olanları unutmak için güzel bir seçenek aslında. İnsan akşam vakti tüm yaşadıklarının stresi ile evine döner. Belki evlatlarına belki eşine sabrı kalmamıştır gün içerisinde yaşadıklarından dolayı. Fakat başını secdeye verdiğinde huzur da onu bulur.
Diğer yandan akşam namazında Allah'ın bize bahşetmiş olduğu nimetler için şükür ederiz. Gecenin güzel geçmesi ve iyi bir uyku çekmek için bereketini üstümüzden eksik etmemesini isteriz. Her şeyden önce ertesi güne sağ salim kalkmak adına dua ederiz. Akşam namazı bir bakıma yatsıya hazırlık gibidir.
Namaz bir bakıma dünyanın telaşından uzaklaşmak ve huzura kavuşmak için açılan kapı gibidir. Bir bakıma insan o sıra hem kendisiyle kalır hem de Allah'ın ona ne kadar yakın olduğunu fark eder. Namaz kılmak İslam dininde bir Müslüman'ın yapması gereken görev aslında ama diğer yandan pek çok alanda hayatımızı düzene sokan eylem değil mi? İnsanı kötülüklerden alıkoyduğu da bir gerçektir.
Namaz Kılmanın Faydaları Nelerdir?
Namaz kılmak İslam dinin şartlarından biridir ve Allah yolunda ibadet etmenin bir diğer şeklidir. Fakat sadece bu kadarla sınırlı değil. Allah'a ibadet etmek bir amaçtır, bunun yanı sıra namaz kılmanın insana verdiği kanıtlanmış bazı faydalarda bulunmaktadır. Bunlar;
İnsanın kalbini ferahlatır ve başka düşüncelerden arınmasını sağlar,
Ruha kuvvet verdiği gibi Cennetin kapısını aralar,
Günlük hayatı planlar ve namaz vakitlerine bakıldığı zaman insan sağlığı için gerekli olan düzeni belirler,
Namaz kılmanın bir diğer getirisi ise temiz olmaktır. Namaz kılan bir insan her vakitte abdest aldığı için temizliğine de özen gösterir,
Namaz kılmak bir egzersiz çeşididir. Eklemlerin olması gerektiği gibi hareket etmesini sağlar ve insanı zinde tutar,
Tembelliği önler,
Vücudun her bir bölgesine kanın ulaşmasını sağlar ve kan dolaşımını düzenler,
Beyin, kalp ve vücut sağlığını korumak için yararlıdır,
Sırt, bel ve bacak ağrılarının azalmasında birebirdir,
Kasları güçlendirdiği gibi kemiklerin de hareketini sağlar,
Dünyanın çilesinden uzaklaştırdığı için stresi azaltır.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?
Yeni araştırma! Sonuçlar şaşırttı: Bu hareket sizi olduğunuzdan daha yaşlı gösteriyormuş!
MUTFAKTAKİ GİZLİ TEHLİKE: Bakteri yuvası çıktı! Zehir saçıp enfeksiyona neden oluyormuş