Aile dizimi nedir, ne demek? Aile dizimi yöntemi/terapisi ile ilgili bilgiler!
Aile dizimi kavramı, Netflix platformunda 28 Temmuz tarihinde yayın hayatına başlayan Zeytin Ağacı dizisi sonrasında gündem oldu. Oyuncu kadrosunda Tuba Büyüküstün, Seda Bakan, Boncuk Yılmaz, Murat Boz, Fırat Tanış, Rıza Kocaoğlu, Serkan Altunorak, Umut Kurt ve Füsun Demirel gibi ünlü isimlerin yer aldığı dizideki içsel yolculuk araştırma konusu oldu. Peki, aile dizimi nedir, ne demek? İşte aile dizimi yöntemi hakkında bilgiler…
3 yakın arkadaş olan Ada, Sevgi ve Leyla’nın Ayvalık’a yaptıkları bir yolculuk sonrası tepeden tırnağa değişen hayatlarını konu alan Zeytin Ağacı dizisindeki aile dizimi seansı diziyi izleyenler tarafından merak edildi. Karakterlerden kanser olan Sevgi kemoterapiler sonrası, kanseri tam ‘Kurtuldum’ derken nüksediyor ama sonrasında “kök aile açılımı” ile şifa buluyor. Dizide “köken aile açılımı” olarak adlandırılmış olan yöntem, aile dizimi yöntemidir.
Sevgi (Boncuk Yılmaz), yeniden nükseden kanser hastalığına bir çare bulabilmek için yakın arkadaşları Ada (Tuba Büyüküstün) ve Leyla’yı (Seda Bakan) büyük bir çabayla ikna ederek Ayvalık’a sürüklüyor. Orada bir aile dizimi seansına katılan Sevgi, geçmişte yaşadığı büyük bir travmadan bilinçaltında kalan bir yarayı fark etme imkanı buluyor.
AİLE DİZİMİ NEDİR?
Aile dizimi, aile fertlerince yapılan olumsuz durumların nesillerden nesle aktarılması ve en nihayetinde şimdiki zamanda psikolojik veya fiziksel sorunlar olarak kendini göstermesi olarak açıklanabilir. Örneğin, kadın sevgilisi tarafından aldatılmıştır. Daha sonra başka biriyle evlenen kadının bir de çocuğu olmuştur. Kadının yaşadığı bu yoğun, acı dolu deneyim başka bir adamdan yapılmış olsa dahi çocuğa geçmekte ve çocuk hiçbir zaman karşı cinsine güven duymamakta, hep şüphe duygusu ile yaşamaktadır.
AİLE DİZİMİ TERAPİSİ NEDİR?
Alman psikoterapist Bert Hellinger tarafından ortaya atılan psikoterapi yöntemidir. Terapinin çıkış noktası her birimizin, hem de kuşaklar öncesinden başlayarak, ailemizdeki her birey ile bir bağımız olduğudur. Yani yetişkinler olarak bugün aldığımız her doğru-yanlış karar, olumlu ya da olumsuz davranışlarımız, sorunlarımız veya korkularımız aslında atalarımızdan mirastır. Aile içinde yaşanan her durum aile fertlerinin DNA’larına kazınmakta ve nesilden nesle aktarılmaktadır.
Aile dizimi terapisinde hayatında sorun olarak addettiğin her türlü duygu ve davranış şekilleri; depresyon, bağımlılıklar, işyerinde başarısızlık, parasal sıkıntılar, başarısız veya mutsuz ilişkiler, aile içindeki sorunlar, otoriteye karşı korku, yolunda gitmeyen evlilik, fiziksel hastalık, obezite gibi her sorunun kaynağına gidilebilir.
AİLE DİZİMİNİ OLUMSUZ ETKİLEYEN OLAYLAR
Cinayet
İntihar etme
Ani ölüm
Aldatılma
İsteksiz/ gönülsüz birliktelik
Terk edilme
Tecavüz, taciz
İşkenceye maruz kalma
Boşanma
Evlilik dışı çocuk sahibi olma
Düşük yapma
Kürtaj
Evlatlık verilme veya verme
Doğuştan gelen zihinsel ve bedensel rahatsızlıklar
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Bu şehrin toprağından tuz fışkırıyor
Silifke yoğurdu Avrupa Birliği'nden coğrafi işaret tescili aldı
Adana'da Kadınların Gelir Kapısı Oldu! Ayda 3-4 Ton Üretiyorlar... Hepsi Yöresel Hepsi Doğal
AY DÖNGÜSÜ NEDİR? 23 Ocak Yarım Ay'ın Yükselişi Doodle oldu!
Çikolatayla İrmiğin Mükemmel Uyumu! Misafir 'Geliyorum' Demeden Sofrada: 20-30 Dakikada Hazırlanıyor! Yiyen Bir Tabak Daha İstiyor