Afrika'nın en büyük vahşi yaşam rezervi tehlikede
Tanzanya'daki Selous Koruma Alanı, Afrika'nın en büyük yaban hayatı rezervini barındırıyor ve bir Dünya Doğal Miras alanı. Ancak tehlikede. Hükümet burada bir baraj inşa etmek istiyor. Çevreciler tepkili.
Haberin Devamı
Bozulmamış vahşi doğa
/

Selous Koruma Alanı, dünyanın en büyük doğa rezervlerinden biri ve Afrika'nın en büyüğü. Güneydoğu Tanzanya'nın çeşitli bölgelerinde 50 bin kilometrekarelik bozkır ve çayırlıktan oluşuyor. Parkta su aygırları, filler, zürafalar, mandalar, aslanlar, timsahlar, çitalar, antiloplar ve 400'den fazla kuş türü yaşıyor.
Sömürge geçmişi
/

Yaban hayatı rezervi, 1896'da Alman sömürge gücü tarafından oluşturuldu. İngiltere sömürgeyi ele geçirdikten sonra rezervi artırdı ve bir İngiliz subayı ve iyi bir avcı olan Frederick Selous'un adını verdi. DW'nin haberine göre, I. Dünya Savaşı'nda öldü ve buradaki parka gömüldü. UNESCO, 1982'de benzersiz hayvan ve bitki örtüsü zenginliği nedeniyle rezervi Dünya Doğal Mirası ilan etti.
Haberin Devamı
Risk altındaki dünya mirası
/

UNESCO ve çeşitli koruma kuruluşlarna göre Selous'daki eşsiz ekosistemi ciddi risk altında. Rezerv üç yıl önce tehlike altındaki Dünya Mirası alanlarının "kırmızı listesine" alındı. Tanzanya hükümetinin itirazlarına rağmen UNESCO bölgeyi geçtiğimiz günlerde listede tutmaya karar verdi.
Baraj mı yapılacak?
/

Ruiji Nehri bölgenin can damarı. Selous'u 600 kilometre boyunca geçerek Darüsselam'ın güneyindeki Hint Okyanusu'na akıyor. Bugüne kadar böyleydi. Devlet başkanı John Magufuli "mümkün olan en kısa sürede" onlarca yıldır planlanan bir barajın inşa edileceğini açıkladı. Tanzanya'da elektrik sıkıntısı var. Devlet Başkanı, Rufiji Nehri'nden güç üretiminde yararlanmak istiyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Doğal hayatın ortasına duvar
/

Dünya Doğayı Koruma Vakfı (WWF) "Baraj doğa için çok büyük bir darbe olur" diyor. 130 metre yüksekliğinde ve 700 metre genişliğindeki barajın 'Stiegler Kanyonu' olarak anılan bölgeye yapılması planlanıyor. Bin kilometrekareden daha büyük bir baraj gölü olaşacak ve Berlin'den daha büyük bir alan sular altında kalacak.
"Vahşi doğanın sanayileşmesi"
/

Barajın kurulması, inşaat yolları, sanayi tesisleri ve işçiler için konutlar inşa edilmesi anlamına geliyor. WWF, "bozulmamış vahşi yaşamın ve nesli tükenmekte olan türlerin en önemli habitatlarının ortadan kaldırılmasından" endişe ediyor. Baraj inşaat planı Alman hükümeti için de baş ağrısı olacak gibi görünüyor.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Almanya'nın Selous'u koruma projesi
/

Magufuli, barajın yakında inşa edileceğini duyurmasından bir gün önce Tanzanya hükümetiyle Almanya büyükelçisi "Selous'u Koruma ve Kalkınma Programı"na imza koydu. Bu, parkın UNESCO Dünya Doğal Mirası olarak korunması ve muhafaza edilmesi anlamına geliyor. Almanya projeye 18 milyon euro ayırdı.
Peki ya kaçak avcılık?
/

Tüm bu eleştirileri reddeden Tanzanya hükümeti, onun yerine kaçak avcılıkla mücadeledeki başarısına vurgu yapıyor. Selous'daki fil nüfusunun bir miktar arttığı doğru. Eskiden sayıları 100 binden fazlaydı. Fakat fildişi kaçakçılığı o kadar arttı ki 1982 ila 2014 yılları arasında fillerin neredeyse yüzde 90'ı kayboldu.
Haberin Devamı
Haberin Devamı
Güneye uranyum madeni
/

Tanzanya hükümetinin petrol ve doğal gaz rezervleri ve Selous'un güney ucundaki bir uranyum madeninin işletilmesi yönündeki imtiyazları da eleştirilerin odağında. Radyoaktif madde, Rufiji Nehri'nin kollarından çıkarılacak. İlk delikler açıldı. WWF, bunun nehri kirletip yer altı sularına karışabileceği konusunda uyarıyor.
Bilinmeyen güzellik
/

Selous'da ticari avcılığa izin veriliyor. Bu, rezerv bölgesi ve parkın çevresinde yaşayan 1.2 milyon insanın büyük çoğunluğu için gelir kaynağı. Kuzeydeki bazı bölgelerde avlanmak yasak. Ancak bu alanlar da safari turistlerince ziyaret edilebiliyor. Selous Koruma Alanı, Serengeti Milli Parkı'ndan üç kat daha büyük olmasına rağmen daha az ziyaretçi çekiyor.