hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Adetliyken Sure Okunur mu? Adetliyken Salavat Çekilir mi?

    Adetliyken Sure Okunur mu Adetliyken Salavat Çekilir mi
    expand
    KAYNAKCnnturk.com

    Adet döneminde (hayız halinde) olan kadınlar için İslam'da belirli ibadetler konusunda bazı kısıtlamalar bulunmaktadır. Bu dönemde kadınların Kur'an-ı Kerim'den doğrudan sure ya da ayet okumaları caiz değildir. Kur'an tilaveti, yani doğrudan Kur'an'dan okuma, bu dönem boyunca yapılmaması gereken ibadetler arasındadır. Peki, adetliyken sure okunur mu? Adetliyken salavat çekilir mi?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adet döneminde sure okumak (Kur’an tilaveti) caiz değilken, zikir, salavat ve dua niyetiyle belirli ayetlerin okunması mümkündür. Ayetel Kürsi gibi koruma ve sığınma amaçlı okunan ayetler veya Nas ve Felak sureleri dua niyetiyle okunabilir. Dolayısıyla, adetliyken Kur'an okumaktan kaçınılmalı, ancak dua ve zikir niyetiyle belirli ayetler okunabilir. Adet döneminde salavat çekmek ise İslam'da caizdir ve herhangi bir kısıtlama yoktur. Salavat, Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) selam ve dua göndermek anlamına gelir ve her durumda yapılabilir. Konuyla ilgili detaylı bilgiler.

    Kadınlar Adetli veya Lohusa İken Dua Edebilirler mi?

    Diyanet bilgilerine göre; Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler. Tefsir, hadis ve fıkıh eserlerini okuyup inceleyebilirler (bkz. İbn Nüceym, el-Bahr, 1/209-211; Aliyyü’l-kârî, Fethu bâbi’l-‘inâye, 1/143-144; İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, 1/292-293; Şirbînî, Muğni’l-muhtac, 1/290).

    Adetliyken Sure Okunur mu?

    Adetliyken (hayız döneminde) kadınların Kur'an-ı Kerim'den doğrudan ayet okuması caiz değildir. Bu dönem boyunca Kur'an-ı Kerim'in tilavet edilmesi (okunması) uygun görülmemiştir. Ancak dua niyetiyle okunan bazı ayetler (Ayetel Kürsi gibi) veya tesbih ve zikirler bu kapsamın dışındadır. Yani, kadınlar adetliyken Kur'an'ı doğrudan okumaktan kaçınmalı, ancak dua ve zikir niyetiyle bazı ayetleri okuyabilirler.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Adetliyken Salavat Çekilir mi?

    Adetliyken salavat çekmekte bir sakınca yoktur. Salavat, Peygamber Efendimiz'e (s.a.v.) selam ve dua göndermek anlamına gelir ve İslam'da bu ibadet, her durumda yapılabilir. Kadınlar adet dönemlerinde de salavat çekerek Peygamber Efendimiz'e olan sevgilerini ve bağlılıklarını ifade edebilirler. Bu nedenle, adetliyken bol bol salavat getirmek caizdir ve faziletli bir ibadet olarak kabul edilir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow