Abur Cubur Çeşitleri Nelerdir? En Çok Bilinen Abur Cubur Çeşitleri...
Kahvaltı ve akşam yemekleri dışında kalan vakitlerde tüketilen atıştırmalıklara halk arasında abur cubur denir. Film izlerken ve sohbet esnasında çay - kahve gibi içeceklerin yanında tüketilen abur cuburlar, geniş bir yelpazededir. Bazıları tuzluyken bazılarında şeker ve kakao oranı yüksektir.
Abur cubur, genellikle yüksek oranda şeker, tuz ve yağ içeren, besin değeri düşük olan atıştırmalıkları ifade eder. Cipsler, şekerlemeler, çikolatalar, gazozlar ve fast food ürünleri gibi yiyecek ve içecekler abur cubur kategorisine girmektedir. Stres veya duygusal dalgalanmalar sırasında abur cubur tüketimi artabilir, bu da kilo alımına yol açabilir.
Abur cubur tüketirken aşırıya kaçmamak ve bunun yerine daha besleyici gıdalar tercih etmek, hem fiziksel hem de psikolojik sağlığı korumak için önemlidir. Ancak, bu bilgiler genel bir kılavuz niteliğindedir ve herhangi bir sağlık sorununuz varsa bir sağlık profesyonali ile görüşmeyi ihmal etmeyin.
Abur Cubur Çeşitleri Nelerdir?
1- Çikolata
Abur cubur denince akla gelen ilk yiyeceklerin başında çikolata geliyor. Antep fıstıklı, karamelli ve bademli çikolataların dışında en çok tüketilen çikolatalardan bir diğeri bitterdir. Bitter, şeker oranı düşük ve kakao oranı yüksek olduğu için, beslenme uzmanları tarafından da tavsiye edilmektedir. Vücudun tatlı ihtiyacını karşılayan bitter, kemik ve kas sağlığına da iyi gelmektedir.
2- Cips
Özellikle film izlerken tüketilen abur cuburlardan biri olan cipslerin de birçok çeşidi mevcuttur. Mısır ve patates cipslerinde peynirli ve baharatlı gibi seçenekler yer alıyor.
3- Patlamış Mısır
Sinema filmlerine ve televizyon dizilerine eşlik eden en lezzetli atıştırmalıklardan biri olan patlamış mısır, "Pop Corn" adıyla da bilinir.
4- Ay Çekirdeği
Ay çekirdeğinin tuzsuz, az tuzlu ve çok tuzlu gibi çeşitleri mevcuttur.
5- Kabak Çekirdeği
Kabak çekirdeği de yediden yetmişe herkesin keyifle tükettiği abur cuburlar arasında yer alıyor.
6- Şam Fıstığı
Halk arasında Antep fıstığı olarak da bilinen Şam fıstığı, hem vitamin hem de protein bakımından zengindir. Açlık hissini giderdiği için kilo vermeye yardımcı olur. Metabolizmanın çok daha hızlı çalışmasını sağlayarak yağ yakım sürecini hızlandırır.
En Çok Bilinen Abur Cubur Çeşitleri
1- Konya Şekeri
Diğer adı Mevlana Şekeri olan Konya Şekerinin sade ve limonlu olmak üzere iki farklı çeşidi bulunmaktadır. Lezzeti de kendisi kadar büyük olan bu şeker, genellikle çay ile birlikte tüketilir.
2- Kek
Üzümlü, havuçlu ve kakaolu kekler, Türk mutfağında önemli bir yer tutar. Hindistan cevizi ile birlikte servis edilen kekler, sabah kahvaltı yapmaya vakti olmayanlar için alternatif bir seçenektir.
3- Meyveli Yoğurt
Hem marketlerde satılan hem de evde pratik bir şekilde hazırlanan meyveli yoğurt, en sağlıklı abur cuburlardan biridir. Çilekli, böğürtlenli, vişneli ve kayısılı meyveli yoğurtlar, seçenekler arasında yer alıyor.
4- Hurma
Hurma, genellikle Ramazan ayında, oruç açarken tüketilmektedir. Yüksek oranda demir ve fosfor içeren hurma, beyin sağlığına çok faydalıdır. Odaklanma sorununa ve unutkanlığa iyi gelen hurmanın en çok tüketilen çeşitleri Kudüs, Acve ve İran hurmasıdır.
5- Lokum
Cevizli, bademli, Antep fıstıklı ve çifte kavrulmuş lokumlar, Türk mutfağının geleneksel lezzetleri arasında yer alıyor. Kıstırma adıyla bilinen atıştırmalık ise iki bisküvi arasına lokum konularak tüketilmektedir.
6- Leblebi
Akşam yemeklerinden sonra çayın yanında tüketilen leblebiye genellikle kuru üzüm eşlik etmektedir. Leblebi de hurma gibi sağlığa faydalı abur cuburlardan biridir. Leblebi göz sağlığına ve yüksek tansiyona iyi gelir.
7- Kurabiye
Mevcut seçenekler arasında "Hatay Kömbesi" olarak da bilinen yöresel kurabiyeler de yer alıyor. Bunun dışında cevizli ve elmalı kurabiyeler de günün her saatinde tüketilebilir.
8- Puding
Kakao ve sütle birlikte pratik bir şekilde hazırlanan puding, hem çocukların hem de yetişkinlerin afiyetle tükettikleri abur cuburlardandır. Çilekli ve muzlu pudingler de evde dakikalar içerisinde hazırlanabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer
Bunu Yiyen Hastalanmıyor! 1 Yıl Boyunca Her Gün Kahvaltıda Zeytinyağı İle Karıştırıp Tüketiyorlar! Soğuk Algınlığı, Bronşit, Astım... İyi Gelmediği Şey Yok