8 Mart Kadınlar Günü tarihi ve önemi! 8 Mart’ta ne oldu?
Birleşmiş Milletler tarafından Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak tanımlanan bu özel gün her sene 8 Mart'ta kutlanan uluslararası bir gündür. Bugünün anlamı ve nasıl ortaya çıktığına ilişkin araştırmalar hız kazandı. Peki, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü neden, nasıl ortaya çıktı? İşte 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nün tarihi ve “8 Mart’ta ne oldu?” sorusunun cevabı…
8 Mart Dünya Kadınlar Günü, Birleşmiş Milletler tarafından tanımlanarak her yıl 8 Mart'ta kutlanıyor. Dünya Kadınlar Günü'nün Türkiye'deki tarihine bakıldığında 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında, iki komünist kız kardeş Rahime Selimova ve Cemile Nuşirvanova'nın girişimi ile gerçekleştirildi. Uluslararası bir gün olan Dünya Kadınlar Günü, insan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılıyor. Türkiye'de ise 8 Mart Dünya Kadınlar Günü ilk kez 1921 yılında "Emekçi Kadınlar Günü" olarak kutlanmaya başlandı. Günümüzde Dünya Kadınlar Günü bazı ülkelerde resmi tatildir, bazı ülkelerde ise büyük ölçüde görmezden gelinir. Bazı ülkelerde protesto günüdür, bazılarında ise kadınlığı kutlayan bir gündür.
8 MART'TA NE OLDU?
Kadınların erkeklerle eşit haklara sahip olmak yolunda verdiği savaşın başlangıcı, 8 Mart 1857 yılında Amerika'nın New York kentinde tekstil sektöründe çalışan yüzlerce kadının düşük ücretlerini, uzun çalışma saatlerini ve insanlık dışı çalışma koşullarını protesto etmek için grevler yapması olarak kabul edilmektedir. ABD'nin New York eyaletinde çalışma koşullarının iyileştirilmesini isteyen işçilerin iş bırakma eyleminden sonra çıkan yangın 120 kadın işçinin 8 Mart 1857’de hayatını kaybetmesine tüm dünyadan tepkiler geldi.
Bu grevler sırasında çıkan yangında işçilerin fabrika önünde kurulan barikatlardan kaçamaması sonucunda çoğu kadın 129 işçi can vermiş, bu olaylardan 52 yıl sonra (1910), Danimarka'nın Kopenhag kentinde düzenlenen II. Sosyalist Enternasyonal toplantısında Clara Zetkin’in önerisiyle, 1857’de başlayan, kadın haklarının kazanılması ve kadınların birlikteliği mücadelesinin her yıl “Kadın Günü” olarak kutlanması kararlaştırılmıştır.
1917'de Sovyet Rusya'da kadınlar oy hakkı kazandıktan sonra 8 Mart orada ulusal bayram oldu. Kadınlar Günü, 1967'de feminist hareket tarafından benimsenene dek ağırlıklı olarak sosyalist hareketler ve komünist ülkeler tarafından kutlandı. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanmaya başlandı.
Danimarka, Almanya ve ABD sırasıyla bu günü dünya kadınlarına özel bir gün olarak kabul edince Birleşmiş Milletler’den de ilk adım geldi. 16 Aralık 1977 tarihinde 8 Mart’ı Dünya Kadınlar Günü olarak ilan eden BM, aynı dönem özel gün ile ilgili yaptığı açıklamada bu günün New York’ta yanan işçilerden dolayı anıldığı belirten bir ifade kullanmadı.
8 MART KADINLAR GÜNÜ TARİHİ VE ÖNEMİ
Dünya Emekçi Kadınlar Günü olarak adlandırılan 8 Mart'ın hikayesi aslında insan hakları temelinde kadınların sosyal bilinçleri için savaşarak kazandığı bir mücadeleyi esas alan bir hikayeye dayanmaktadır. 1975'te Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan Dünya Kadınlar Günü 1977 tarihinde ise resmiyet kazanmıştır. İnsan hakları temelinde kadınların siyasi ve sosyal bilincinin geliştirilmesine, ekonomik, siyasi ve sosyal başarılarının kutlanmasına ayrılmaktadır. Dünya Kadınlar Günü, kadın hakları hareketinde bir odak noktasıdır. Amerika Sosyalist Partisi, 28 Şubat 1909'da New York'ta bir "Kadınlar Günü" düzenledikten sonra, 1910 Uluslararası Sosyalist Kadın Konferansı her yıl bir "Kadınlar Günü" düzenlenmesini önerdi.
SON DAKİKA
-
08. 01
Cumhurbaşkanı Erdoğan Başkanlığında Kabine Toplanıyor: Ekonomi, Terörle Mücadele ve Suriye Gündemde
-
07. 52
ALTIN FİYATLARI 6 OCAK 2025 | Gram, çeyrek, tam, yarım altın fiyatları ne kadar? İslam Memiş 'altın zirve yapacak' dedi, tarih verdi
-
07. 51
Mikrofon erişimini kapatın! Sanal asistanlar kimi dinliyor?
-
07. 44
Emeklilere Zam Sonrası Gözler Banka Promosyonlarında: 2025'te En Yüksek Ödeme Ne Kadar Olacak?
-
07. 22
ŞANS TOPU ÇEKİLİŞ SONUÇLARI 5 OCAK 2025 | 4.512.518,45 TL büyük ikramiye 1 kişiye çıktı! İşte Şans Topu bilet sonucu sorgulama ekranı!
-
07. 11
AFAD SON DAKİKA DEPREM AÇIKLAMALARI 6 OCAK 2025 | Deprem mi oldu, nerede, kaç şiddetinde? Malatya, Adıyaman, Trabzon...
EN ÇOK OKUNANLAR
Tiramisu dediğin böyle olur! MasterChef Danilo Zanna'nın favorisi! Püf noktası bakın neymiş...
REGAİP KANDİLİ ANLAMI, ÖNEMİ VE FAZİLETİ: Regaip Kandili gecesinde ne olmuş?
Kilosu 4 bin 500, Bardağı 100 Lira! Isınmak İçin İçiyorlar Ama Sindirimi de Kolaylaştırıyor!
BUGÜN KANDİL Mİ, 2 OCAK NE KANDİLİ? Regaip Kandili bugün mü? Diyanet kandil tarihleri takvimi 2025
Gribe Karşı Şifa Deposu 3 Çorba... Hem İçinizi Isıtacak, Hem Hastalıktan Koruyacak... Sebze, Sütlü Ve Sirkeli Sarımsaklı Çorba Tarifi