"Panik butonlu" metrobüsler yollarda
Yolcuların maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem olarak araçlara koyulmaya başlanan "acil durum butonu" bulunan metrobüsler seferlerine başladı. Sistem sayesinde, tehlike anında yolcu butona basarak sinyal verecek, GPS üzerinden ilgili aracın konumuna ulaşılacak ve yardım gönderilecek.
Edirnekapı İETT garajında düzenlenen tanıtım etkinliğinde, "acil durum butonu" konulan metrobüsler basına tanıtıldı.
Etkinlikte gazetecilere açıklama yapan İETT Bilgi İşlem Daire Başkanı Hasan Çelikdelen, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının, toplu taşıma araçlarında yaşanabilecek şiddet olaylarına karşı, bu araçlara "acil durum butonu" koymayı zorunlu hale getirmeye hazırlandığını belirtmesinin ardından İETT'nin harekete geçtiğini anlattı. İETT'nin, yolcuların maruz kalabileceği tehlikelere karşı önlem olarak araçlara "acil durum butonu" koymaya başladığını belirten Çelikdelen, şöyle devam etti:
"Şu anda buton bulunan araçlarımız, metrobüs hattında çalışmaya başladı. Araçların güzergahları da planlar ölçüsünde değiştirilebiliyor. Otobüslerde de bu uygulama devreye girdikten ve zorunlu hale geldikten sonra, tüm toplu taşıma araçlarında olacak. Panik butonuna basıldığında, araçlarda bulunan cihazlarımız bir sinyal üretiyor. Bu sinyal bizim kontrol merkezimize ulaşıyor.
Kontrol merkezindeki personel tarafından sinyal değerlendiriliyor. Aracın konumu ve araçta bulunan toplam 4 kameradan kontrol merkezimize görüntü aktarılmaya başlanıyor. Aynı zamanda saniyede bir kare olmak üzere 4 kameranın çekmiş olduğu fotoğraflar merkezdeki sunucularımıza aktarılıyor.Aynı zamanda kamera görüntüleri sürekli olarak kontrol merkezimize gönderiliyor."
Çelikdelen, kontrol merkezine acil durum sinyali ulaştıktan sonra, gerektiğinde emniyet ve güvenlik güçlerine bildirileceğini ve İETT yetkililerin de olay yerinde bulunacaklarını dile getirdi.
Yolcular butondan memnun
Panik butonu bulunan metrobüsler, Beylikdüzü-Cevizlibağ hattında sefere başladı. Metrobüse binen yolculardan Abdullah Öztürk, "Uygulamayı çok beğendim. Özellikle hırsızlık ve taciz olaylarında bu butona basılması önemli" dedi.
Yolculardan Mustafa Varlı da en çok kullandığı toplu taşıma aracının metrobüs olduğunu ifade ederek, buton uygulamasından memnun olduğunu dile getirdi. Varlı, uygulamanın metrobüsler için gerekli olduğunu kaydetti.
Toplu taşıma araçlarında yangın, hırsızlık ve taciz gibi olaylar yaşanabildiğini belirten Feride Keleş ise "Metrobüste ayakta duran kişi çok fazla oluyor. Her gün bir tartışma yaşanıyor. Panik butonu koyulmasından memnunum. Kargaşa çok oluyor. Kadınlara tacizin de önüne geçeceğine inanıyorum" diye konuştu.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
PRATİK KESTANE KEBABI TARİFİ! Kışın vücudu çelik gibi yapıyor, faydası say say bitmiyor... Grip, soğuk algınlığı iyi gelmediği şey yok
PASTANECİLERİN SIR GİBİ SAKLADIĞI YÖNTEM! 5 Dakikada Hazırlanıyor: 'Tarçınlı Yılbaşı Kurabiyesi Ve Püf Noktaları!'
YAPAY ZEKADAN '2025' YILI KEHANETLERİ! Sosyal Medyayı İkiye Bölen Soruya Bakın Ne Yanıt verdi!
En uzun gece ne zaman 2024? 21 Aralık en uzun gece ile ilgili bilgiler!
MASTERCHEF DANİLO ZANNA'NIN FAVORİSİ! Meşhur İtalyan lezzeti! Lazanya yaparken bu püf noktalarına dikkat!