Kaju fıstığı nasıl üretiliyor?
Dünyanın her bir coğrafyasında farklı sebze ve meyveler yetişiyor ve bunlar tüketiliyor. Bu nedenledir ki, başka bir coğrafyada çok iyi bilinen ve sık sık tüketilen bazı meyveler başka bir coğrafyada görenlerin tanıyamayacağı kadar bilinmez olabiliyor. Görüntülerde gördüğünüz meyveyi bütün olarak Türkiye'de bulabilmek pek mümkün değil. Sadece sipariş üzerine getirtebileceğiniz bir meyve. Ancak meyvenin üst kısmında bulunan bölümü yani çekirdeği ise Türkiye'de neredeyse her bakkalda markette bulabileceğiniz bir kuruyemiş. Evet kaju fıstığından bahsediyoruz. Bugüne kadar ne olduğunu düşünmeden afiyetle yemiş olduğunuz kaju fıstığı aslında bildiğimiz Amasya elmasının kardeşi olan Kaju elmasının çekirdeği. Kaju elmasının içinde çekirdeği bulunmuyor. Çünkü bu elmanın çekirdeği bildiğimiz elmalardan farklı olarak meyvenin dışında gelişiyor. İşte hikayesi...
Peki kaju elması nasıl üreyetişir?
Ağırlıklı olarak Brezilya ve Hindistan'da yetiştirilen kaju elması, Brezlya dışında sadece Vietnam, Nijerya, Hindistan ve Fildişi Sahilleri'nde yetiştiriliyor. Ağacın meyve verebilmesi için nemli ekvator iklimi gereken kaju elmasının bugün en büyük ihracatçısı Hindistan'dır. Aslında kökeni Brezilya toprakları olan kaju ağacı Portekizlilerin 16. yüzyıldaki istilası ile birlikte batı Afrika kıyılarına taşınmış, oradan da Hindistan'a kadar uzanmış.
Kaju elması birçok şekilde değerlendirilebiliyor. En değerli kısmı tepesindeki çekirdeği, yani kaju fıstığı diye bildiğimiz bölümüdür. Kaju elmasının fıstığı alındıktan sonra kalan kısmı meyve suyu üretimi için değerlendirilebiliyor ve özellikle Güney Amerika'da yok satıyor. Hatta suyu çıkarılan kaju elmaları, fermante edilerek alkol olarak tüketiliyor. Kaju elmasıyla Hindistan'da ve Brezilya'da çok çeşitli yemekler ve tatlılar da yapılıyor. Çünkü bodur ağaç türü olan bir kaju ağacı üzerindeki tüm elmalardan sadece birkaç kilo fıstık çıkıyor. O nedenle de dünya genelinde değerli bir yemiş olarak biliniyor.
Kaju fıstığı daldan toplanma aşamasından, elmadan ayrıştırılıp, çekirdeğinden çıkarılma sürecine kadar çok zahmetli işlemlerden geçirilerek bize kadar ulaşıyor. Elmasıyla çekirdeğiyle çok değerli olan kaju elmasını işleyen ve fıstık üreten fabrikalarda işçilerin üretim esnasında tek bir fıstık yemesi bile işten atılma nedeni sayılıyor. Kaju fıstığının işlenmesi sürecindeki neredeyse tüm işlemler makineyle değil, işçiler tarafından elle yapılıyor.
Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'da
Öte yandan kajuya dair en ilginç hikayelerinden bir tanesi de Brezilya'da geçiyor. Dünyanın en büyük kaju ağacı Brezilya'nın Parnamirim kentinde bulunuyor ve yaşadığı genetik bir sorun nedeniyle tam 129 yıldır boyuna değil de enine büyümeye devam ediyor. Bu ağaç fotoğrafta gördüğünüz bütün alanı kaplıyor. 1888 yılında Luís Inácio de Oliveira ismindeki bir balıkçı tarafından dikilen bu ağaç günümüzde 8 bin 500 metrekareye kadar ulaştı. Neredeyse küçük bir mahalle büyüklüğündeki ağaç sadece tek bir kökten çıkan ve enine büyüyen dallardan oluşuyor.
Ağırlığı nedeniyle yere değen bu dallar ayrı bir ağaç gibi görünse de aslında tek bir kökü bulunuyor. Ağacın büyüme hızı öyle bir hal almış ki bulunduğu bahçenin sınırlarını aşarak komşu bulunduğu caddeyi de yutmaya başlamış. Hatta bir efsaneye göre bu ağacı diken balıkçı 93 yaşındayken, kendi diktiği ağacın gölgesinde ölmüş. Ağacın bulunduğu bölge, idari yönetim tarafından koruma altına alınarak, her yıl binlerce misafiri ağırlamaya devam ediyor. Ağaç içerisinde bulunduğu parkında yüzde 95'ini kaplarken, toplam ağırlığı ise 2,5 tonu geçiyor.
Peki kajunun faydaları neler?
Omega – 6 zenginidir: Doymamış yağ asitleri barındıran kaju omega – 6 yağını bünyesinde barındırır. Bitkisel bir yağ olan omega – 6 kalp sağlığını olumlu yönde etkilemektedir.
Antioksidan açısından zengin: Kaliteli minerallerden; selenyum, magnezyum ve bakır içeren kaju antioksidan açısından zengindir. Antioksidanın bol olması sağlığımızı önemli ölçüde etkiler.
Kilo verdirir: Yağlı gıda olarak bilinse de diğer türevlerine oranla daha az yağ barındırır ve kuruyemişler arasında tercih ederek kilo almamanıza yardımcı olur.
Regl döneminde oluşan sancıları dindirir: İçeriğinde magnezyum minerali bulunan kaju, kalp atışlarını normale döndürür ve sinir dokusunun onarılmasını sağlar. Bu sayede regl döneminde yaşanan gerginlik ve sancılar daha az yaşanır.
Kajunun kemiklere faydası: Yüksek oranda fosfor barındıran kaju kemik ve diş yapısı için gereken bileşenleri sağlar. Özellikle gelişim çağındaki çocukların ihtiyacı olan fosfor kaju yenerek sağlanabilir.
Spermleri arttırır: Çinko minerali içeren kaju spermlerin artmasını sağlarken vücut direncinin de artmasını sağlar.
Kanser riskini azaltır: Flavonollar içeren kaju tümörün ve kanser hücrelerin etkisi hale gelmesini sağlar. Özellikle bakır içeren kaju kolon kanserine karşıda koruyucudur.
Kajunun saçlara faydası: Yukarıda da bahsettiğimiz gibi bakır içeren kaju saç sağlığı için oldukça gereklidir. Saçların dökülmesine neden olan bakır eksikliği giderildiğinde saçlar daha yavaş beyazlama gösterir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Strese karşı etkisi kanıtlandı! Yağlı yiyeceklerin olumsuz etkilerinden koruyor, vücudun damar sistemine iyi geliyor: Kakao...
Gören hayran kalıyor! Terkos Gölü'nde masalsı sonbahar manzarası
Diş Hekimleri Günü kutlama mesajı 2024… Anlamlı ve komik Diş Hekimleri Günü mesajları, görselleri
19 KASIM NE GÜNÜ? Dünya Erkekler Günü ne zaman, bugün mü?
Kürek Balığı (Oarfish) Nedir, Özellikleri Nelerdir? Kürek Balığı Nerede Yaşar?