hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Hıdırellez, UNESCO'nun Dünya Kültür Mirası oldu

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Her yıl 6 Mayıs’ta baharın kutlandığı Hıdırellez, UNESCO'nun Dünya Kültürel Mirasına alındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hıdırellez, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne girdi.

    Türkiye ile Makedonya’nın birlikte hazırlayıp 2016 yılında UNESCO’ya sunduğu "Bahar Kutlaması: Hıdırellez" çok uluslu ortak dosyası, Güney Kore’nin Jeju Adası’nda gerçekleştirilen Somut Olmayan Kültürel Mirasın Korunması 12. Hükümetlerarası Komite Toplantısı’nda değerlendirilerek, UNESCO İnsanlığın Somut Olmayan Kültürel Mirası Temsili Listesi’ne kaydedildi.

    Ani Harabeleri UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesi'ne alındı

    Bugüne kadar "Meddahlık, Mevlevi Sema Törenleri, Aşıklık Geleneği, Karagöz, Nevruz, Geleneksel Sohbet Toplantıları, Kırkpınar Yağlı Güreş Festivali, Alevi-Bektaşi Ritüeli: Semah, Tören Keşkeği Geleneği, Mesir Macunu Festivali, Türk Kahvesi Kültürü ve Geleneği, Ebru: Türk Kağıt Süsleme Sanatı, İnce Ekmek Yapma ve Paylaşma Kültürü: Lavaş, Geleneksel Çini Ustalığı" olmak üzere 14 unsuru Temsili Liste’ye kaydettirmeyi başaran Kültür ve Turizm Bakanlığı, “Bahar Kutlaması: Hıdırellez” dosyasının kaydıyla birlikte bu sayıyı 15’ye yükseltti.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Doğanın canlanması ile bolluk ve bereket beklentisini simgeleyen Hıdırellez, miladi takvime göre her yıl 6 Mayıs’ta kutlanıyor. “Bahar Bayramı: Hıdırellez” dosyasının UNESCO’ya kaydedilmesi, uluslararası alanda karşılıklı kültürel saygı ve anlayışı güçlendirmeye yönelik olarak Türkiye’nin gerçekleştirdiği faaliyetlerin önemli bir göstergesi.

    Öte yandan dün de "Islık Dili", UNESCO Acil Koruma Gerektiren Somut Olmayan Kültürel Miras Listesi’ne alınmıştı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow