Dişçilik tarihinin bilinmeyenleri
Diş hekimliği, dünyanın en eski mesleklerinden biridir. Dişçilik tarihi ile ilgili en eski kayıtlara Mısır'da rastlanmaktadır.
Bazı iskeletlerde rastlanan çürük dişler, diş sorunlarının 25 bin yıl önceye uzandığını göstermiştir. En eski diş tedavisi 9 bin yıl önce Pakistan’da yapıldığı bilinmektedir.
Arkeologlar, 25 bin yıl önceki insanların iskeletlerinde diş çürükleri bulmuş, Pakistan’ın İndus Vadisi’nde, M.Ö. 7000’lerde yaşayan insan iskeletlerindeki dişlerde tedavi yapılmış olduğu belirlenmiştir. Yay matkabına küçük bir çakmak taşı takılarak dişlerdeki çürük maddenin temizlenmiş olabileceğini bilinmektedir. Yay matkabında yayın ipine sarılan çubuk, yayı ileri geri hareket ettirerek döndürülürdü.
Çin’de diş ağrısına karşı akupunktur kullanıldığı biliniyor. Mısır firavunu II. Ramses’in iskeletinde çok sayıda apseli diş bulundu. M.Ö. 1500’lere ait E. S. Papirüsünde, diş tedavi merhemleri verilmiştir. II. Ramses’e de bu merhemlerle tedavi uygulanmış olabilir. Mısırlı dişçiler, protez dişleri sağlam dişlere altın tellerle tutturmuştur (İlk köprü örneği). Mısır mumyalarında bazı dişlerin çekilmiş oluşu diş çekmenin yaygın olduğunu gösterir. Arkeologların, İtalya’da Etrüskler’den kalan mezarlardaki iskeletlerde, bulduğu diş köprüleri, Roma döneminde diş protezleri ve altın diş köprüleri yapıldığını kanıtlar niteliktedir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
-
Kayseri Pastırması Mı? Kastamonu Pastırması Mı? Arasındaki Farklar Ne? Gelenekten Geleceğe Bitmeyen Rekabet
ADETA DOĞAL İLAÇ! İçinde A, C ve B vitaminleri, potasyum, manganez var. Yaşı da kurusu da kapış kapış tüketiliyor... Verimi yüzde 40 arttı
Hapşırığınızı tuttuğunuzda vücudunuzda neler oluyor? Kılcal damarların patlaması, akciğerlerin çökmesi... Zararlarını duyunca şoke olacaksınız
Her Tanesi Bir Dilek! Nar Ritüeliyle Yeni Yılın Şans Kapısını Aralayın Adım Adım Bereketi Çağırın
METABOLİZMAYI ATEŞLİYOR! Etkileri inanılmaz... Hem kilo verdiriyor, hem hastalıktan koruyor! Kışın bol bol tüketin