Binlerce iğne ile portreler yapıyor
İzmir'de, hobi edindiği tel ve çivi kullanılan "filografi" sanatını, internetten bu alandaki ustaları izleyerek geliştiren elektronik güvenlik uzmanı Hüseyin Burhan Akgüney, binlerce iğne kullanarak portreler yapıyor.
Akgüney, AA muhabirine yaptığı açıklamada, ahşap zemin üzerine çakılan çiviler arasından tel geçirilerek ve çeşitli örgü teknikleri kullanılarak desenler oluşturulan "filografi" sanatı ile yaklaşık iki yıl önce akraba ziyaretinde tanıştığını belirtti. Ziyaretin ardından eve döndüğünde elindeki malzeme ile Arapça "vav" harfi yaptığını ve bunun çok hoşuna gittiğini dile getiren Akgüney, aynı teknikle semazen, yelkenli gibi figürler yaptıktan sonra farklılaşma arayışına girdiğini anlattı.
Akgüney, bunun için çivi ve ip kullanıp kızının portresini yaptığını ancak çıkan sonuçtan tatmin olmadığını kaydederek, şunları söyledi:
"Önceden resme ilgim yoktu. Resim sanatıyla ilgili incelemeler yaptım. İğne ve iple portre çalışmalarıma ilham olabilecek çalışmayı Türkiye'de bulamayınca internette araştırdım ve Japon sanatçı Kumi Yamashita'nın çalışmalarına ulaştım. Benim istediğimi yapmış. İpleri nasıl sardığına dikkat ettim. Çalışmalarıma ilham kaynağı oldu."
Kızının portresini tekrar yapmak için bir fotoğrafını bilgisayarda üzerinde çalışma yapmaya uygun hale getirdiğini belirten Akgüney, şöyle devam etti:
"Fotoğrafta ışık yansıması ve gölge çok önemli. Bazı fotolar bu özellikleri çok taşımıyor, sarım uygulamasında zorluk yaşıyorum. Gerekli düzenlemelerin ardından iğneleri nereye uygulayacağımı belirleyip fotoğrafın çıktısını alıyorum. Bunu, sert köpüğe sardığım kumaşla oluşturduğum tuvale sabitleyip, önceden belirlediğim noktalara iğneleri sabitliyorum. Fotoğraf çıktısını iğneleri sabitledikten sonra çıkarıyorum ve fotoğrafa bakarak uygun şekilde ipleri sarmaya başlıyorum."
Akgüney, 4-5 bin iğne kullandığı bir tablonun yapımının, 20-25 gün sürdüğüne işaret ederek, "Televizyonun karşısında saatlerce zaman harcamak yerine yine ailemin yanında bu işi yaparak hem onlarla vakit geçirmiş hem hobimi icra etmiş hem zamanımı öldürmemiş oluyorum" dedi.
"En çok ilgi, Atatürk portresine"
Azim ve sabırla çalışmanın önemine dikkati çeken Akgüney, şöyle konuştu:
"Ailem, çalışma arkadaşlarım çalışmalarımı destekledi. Artık etrafımdan da siparişler almaya başladım. Aslında hobi olarak başlamıştı ama siparişler gelmeye başlayınca eve de katkı oldu. Talep üzerine üçüncü kez Atatürk portresi yapıyorum. Ayrıca arkadaşımın tavsiyesi üzerine Acun Ilıcalı'nın portresini de yaptım, kendisine hediye etmek istiyorum."
Akgüney, siyah beyaz portreler yaptığını ancak sanatını geliştirip renkli iplerle de çalışmayı hedeflediğini belirterek, eserleri yeterli sayıya ulaşınca sergi açmayı planladığını sözlerine ekledi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dışı gevrek, içi pamuk gibi! İstanbul'daki pastanelerin en çok talep gören ürünlerinden! 20-25 dakikada pişiyor!
Nedim Türkmen’e ne oldu, yanan otelde miydi? Nedim Türkmen kimdir, kaç yaşında, nereli?
Meyve Değil Sanki Vitamin Deposu! Siirt'te Yetişiyor, Gribi, Soğuk Algınlığını Şıp Diye Kesiyor!
Omega-3 ve B12 Deposu Olarak Biliniyor! Mangal Söndüren Balık: Tırsi!
Kilis ve Gaziantep sofralarının ortak lezzeti katmer