hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    4 maddeyle süt yağı ve homojenizasyon nedir?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dünyaya gelir gelmez her insanın vazgeçilmezi, ilk ve en önemli besin maddesi olan sütle ilgili yeni bilgilerle karşınızdayız. UHT ve Pastorizasyon sırasında sütün homojenize edilmesi ne anlama geliyor? Gıda uzmanı Prof. Dr. Nevzat Artık, homojenizasyon sürecinin ne olduğunu açıkladı.

    Ankara Üniversitesi öğretim üyesi ve Ankara Üniversitesi Gıda Güvenliği Enstitüsü Müdürü Prof. Dr. Nevzat Artık, sütün homojenizasyone edilmesinin sindirimi kolaylaştırdığını belirtirken, sütün besin değeri ve kalitesi açısından herhangi olumsuz bir sonuç doğurmadığını 4 maddeyle özetledi:

    1. Süt yağı doğal durumda sütün yüzeyinde toplanır

    Süt yağı, ortalama 3 ve 300 mikrometre çapında taneciklerden oluşur. Süt yağı doğal durumda, sütün üst tabakasında toplanır. Sütü kaynattığımızda ortaya çıkan kaymak, aslında süt yağının tabakada toplanmasıdır.

    1. Homojenizasyon içtiğimiz sütün daha kıvamlı, daha beyaz ve daha lezzetli olmasını sağlar

    Homojenizasyon, sütte bulunan bu yağ parçacıklarının sütün içinde eşit olarak dağıtılmasıdır. Süt yağı, 50 ile 70 derece arasında ve 150 ile 200 bar basınç altında küçük parçacıklar haline dönüştürülür. Yağ parçalarının süt eşit dağıtılması, içilen sütün daha beyaz, daha kıvamlı ve daha lezetli olmasını sağlar.

    1. Homojenizasyon, sütün vücutta sindirimi için oldukça faydalıdır

    Süt yağı, küçük parçacıklara bölündüğü için sütün sindirimi kolaylaşır.

    1. Homojenizasyon sırasında sütün besin değeri ve yapısı değişmez

    Homojenizasyon, insan sağlığı açısından risk oluşturabilecek herhangi bir sonuç doğurmaz. Tüm dünyada yapılan klinik ve bilimsel çalışmalarda insan sağlığı için olumsuzluk doğuracak herhangi bir veri elde edilmemiştir.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow