hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    23 Nisan; yetim ve öksüzlerin bayramıydı...

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Bu yıl TBMM'nin 96. kuruluş yıldönümü. 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı kutlamaları için resepsiyon düzenlenmeyecek. Her gün şehit haberleri gelirken kutlama yapılması doğru değil dendi. İtiraz eden var, haklı bulan var, alternatif resepsiyon düzenleyecek olan var. Peki, ulusal egemenlik ve çocukluğun bayramı bir zamanlar nasıl kutlanırdı? Kerem Şenel'in haberinde izleyeceğiz...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlk kez savaş sırasında yetim ve öksüz kalmış çocuklar için düzenlendi

    23 Nisan, 1920'de Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin açılışını simgelese de aslında savaş sırasında yetim ve öksüz kalmış çocuklar için düzenlendi. Bir parça da olsa eğlensin, acılarını bir gün dahi olsun unutabilsin diye...

    1924

    23 Nisan'ların ilk kez 1924'te bayram olarak kutlanılmasına karar verildi. 1927'de ise Atatürk bu bayramı çocuklara armağan etti. O gün Cumhurbaşkanlığı Bandosu konserler veriyor, çocuklar bayraklar eşliğinde yürüyor, Mustafa Kemal Atatürk de ayakta onları selamlıyordu.

    1935

    27 Mayıs 1935 tarihinde çıkarılan kanunda, 23 Nisan Milli Hakimiyet Bayramı olarak adlandırıldı. Artık 23 Nisanlar Milli Hakimiyet ve Çocuk Bayramı olarak kutlanacaktı.

    1979

    Bu bayram yıllarca sokaklarda, statlarda bir şenlik havasında kutlandı. 1979 yılında ise artık tüm dünya çocuklarının bayramıydı. İlk kez 6 ülkeden gelen çocukların katılımıyla artık uluslararası bir bayramdı ve tüm dünya çocuklarınındı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    1981

    1981 yılında ise bayramın adı 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı olarak kabul edildi. Ve her yıl yapılan kutlamalar devlet televizyonunda canlı olarak verildi. Her yıl düzenlenen 23 Nisan şiir yarışmaları bir gelenek haline geldi. Devlet erkanı, bayramı 23 Nisan resepsiyonlarında kutlarken, çocukların siyasilerin koltuklarına oturması ve onlara sorular sorması ise bayrama ayrı bir hava getirdi.

    2012

    Ancak 2012 yılına gelindi ve Milli Eğitim Bakanlığı Ulusal ve Resmi Bayram Yönetmeliği'nde bir değişiklik yaptı. O değişiklikle çocukların aylar boyunca hazırlandığı o renkli stat kutlamaları artık yapılmayacaktı. Çocukların makam koltuklarına oturması uygulaması da rafa kaldrırıldı. Nedeni ve gerekçesi ise kutlamaların öğrenciler arasında olumsuz bir rekabete dönüştüğü ve öğrenci seçme işleminin hem öğrenci hem de öğretmenler için strese neden olmasıydı.

    2016

    Ve bu yıl... Meclis Başkanlığı, terör ve sehit haberleri nedeniyle 23 Nisan resepsiyonunun da iptal edildiğini açıkladı. 23 Nisan'da sadece Atatürk anıtına çelenk bırakılacaktı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow