LYS 2017: Üniversite tercihleri puan sıralandırması neye göre yapılır?
LYS 2017 kapsamı içerisinde üniversite tercihlerinde en çok dikkat edilen konu tercih ve puan üzerine oldu. Tercih üstünlüğü mü puan üstünlüğü mü? Adayların merak ettiği bu soruyu Üniversite Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil cevapladı.
Üniveriste Tercih Merkezi Direktörü Nazik Kösegil, tercih ve puan üzerine şu açıklamayı yaptı: Yerleştirme yapılırken, puan üstünlüğü esastır. Öğrencilerin istediği bölümü üstte yazması değil, puanının üstün olması gereklidir. Öğrenci 24’üncü tercihine de yazsa aynı bölümü, puanı yüksekse o tercih esas alınır. Öğrencilerin en çok kafasını karıştıran bir durum. Aynı bölümü 3 defa yazsam, yerleşme ihtimalim artar mı, gibi sorular da geliyor. Kesinlikle artmaz! Burada önemli olan, bir kere aynı bölümü üst üste yazmak diye bir şey yok. Sadece biri geçerli olur, diğerleri geçersizdir. İkincisi, yine tekrar ediyorum: Üst sıraya bir okulu yazmak değildir, puanının yüksek olmasıdır yerleştirmede esas olan. Puan üstünlüğünün bağlı olmasının temel nedeni; bir sınav var, bu bir seçme ve sıralama sınavı. Öğrenciler bir sıradalar ve bir puandalar. Bu puanlarla öğrenciler üniversitede programlara yerleşiyorlar.
PUAN SIRALAMASININ ÖNEMİ NEDİR?
Sıralama geçerli olmasaydı, herkes istediği bölümü birinci sıraya yazardı. Puana gerek kalmazdı. Bu durumda sınav merkezi, en çok istediğiniz bölümleri yazın, en çok isteyeni alacağım açıklamasında bulunurdu. Birçok insanın birinci tercihi yazdığında ve kontenjan sayısı 20 kişi olduğunda, 500 kişi içerisinde o bölüme kim girecek? Bu tarz mantık, sağlıklı bir mantık değildir. Bu yüzden puan üstünlüğü esas öğrenciler kendi sayısal verilerine bölümleri alırlar, kendi isteklerine göre sıralarlar. Sıralamadan ziyade puanı kimin daha yüksekse o yerleşir.