Tartışma programlarında devrede olan beynin insan yanı değil
İnsanın içindeki canavar neden ortaya çıkıyor? Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, insan beyninin "sürüngen, memeli ve bütün bunların üzerinde de insanı insan yapan korteksin bulunduğu" bir yapısı olduğunu anlatarak, tartışma programları örneğini verdi. Prof. Dr. Oral, "İnsanca ilişkiler kurma şansınız olmadığında gerilmeye başlayacağız ve tıpkı memelilerdekine benzer ihtiyaçlar göstermeye başlayacağız. Mesela alan kaplamaya başlayacağız. Mesela ben herkesi susturup, bütün bu alanı kaplamaya çalışacağım. Neden? Çünkü öne çıkmaya çalışacağım. Aynen gorillerin göğüslerini yumruklamaları gibi. Bu da olmazsa o zaman sürüngenlerin saldırdığı gibi saldırmaya başlayacağız. Bütün tartışma programlarında olan bu değil mi?" diye konuştu.
CNN TÜRK'te Gündem Özel programında uzmanlar insanın şiddete neden gerek duyduğu uzmanlarca ele alındı. Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, insan beyninin evrimsel sürecin sonucunda kazandığı yapıyı anlatarak, şiddete neden başvurulduğunu tartışma programları örneği üzerinden anlattı.
En çok adaletsizlik mutsuz ediyor
Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu programın konuklarından Prof. Dr. Timuçin Oral, şunları anlattı: "Bir sürüngen beynimiz var, bütün sürüngenlerle ortak alan. Onun üzerinde bir memeli beynimiz var, bütün memelilerle ortak alan. Onun üzerinde de korteksimiz yani beyin kabuğumuz var. Sadece insana özel olan. İşin içine yunusu da katanlar var, katalım. Dolayısıyla içimizdeki canavar denilen şey, bütün hayvanlarla ortak olan şey zaten var. Biz ne oluyor da insan olmaktan memeli olmaya, memeli olmaktan sürüngen olmaya günlük hayatımız içinde dönüşebiliyoruz. Cevaplanması gereken soru bu. İnsan olma özelliğimizi ne zaman kaybediyoruz? Ne zaman bu kadar tahammülsüz hale geliyoruz? Çünkü insanca koşullarda yaşamadığınız zaman, işte bu yaşantıda dahil olmak üzere hiçbir taşma, kendiniz için bir şey yapma şansınız olmadığı zaman, insanca ilişkiler kurma şansınız olmadığında, kuramadığımızı düşünelim gerilmeye başlayacağız ve tıpkı memelilerdekine benzer ihtiyaçlar göstermeye başlayacağız. Mesela alan kaplamaya başlayacağız. Mesela ben herkesi susturup, bütün bu alanı kaplamaya çalışacağım. Neden? Çünkü öne çıkmaya çalışacağım. Aynen gorillerin göğüslerini yumruklamaları gibi. Bu da olmazsa o zaman sürüngenlerin saldırdığı gibi saldırmaya başlayacağız. Bütün tartışma programlarında olan bu değil mi? Benim görebildiklerimde bu oluyor. Toplumun bir aynası olduğu için tartışma programlarını söylüyorum. Aynısı otobüste, Twitter'da, Facebook'ta da oluyor."
Programın konuklarından Üsküdar Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Sinan Canan da "Ben hayatım boyunca çok az korteksli bir tartışma programı gördüm. Çünkü tartışma kültürümüzün temelinde zaten böyle bir sürekli karşıdakini mat etmek gibi bir şey var. Ben kimsenin tartışma programlarında bir şey öğrenebildiğini zannetmiyorum. Devamlı bir yenişme hali. İnsanların fikirlerinde ısrar için çıkabilecekleri seviyeler beni hayrete düşürüyor."
Bağımlılık uzmanı psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Elif Mutlu ise, "Bir de orada merak yok. Tartışma programlarında tartışanlar arasında bir merak yok. Oradaki motivasyon farklı" dedi.