18 Şubat 2017 Gündem Özel'in özeti
Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu Gündem Özel'in 18 Şubat 2017 tarihli bölümüne, akademisyen Prof. Dr. Sinan Canan, Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, bağımlılık uzmanı psikiyatrist Dr. Elif Mutlu ve Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral konuk oldu. Programda, 'Neden sosyal medya bağımlısı olduk?' 'Travma, stres ve depresyondan neden bir türlü kurtulamıyoruz ve niçin bir türlü mutlu olamıyoruz?' sorularına yanıt arandı. İşte 6 dakikada programdan öne çıkan başlıklar...
Programdan öne çıkan başlıklar şöyle:
En çok adaletsizlik mutsuz ediyor
Ne yoksulluk ne de açlık insanı mutsuz eden faktörlerin başında adaletsizlik geliyor. Psikiyatr Yrd. Doç. Dr. Elif Mutlu, "Fakirlik, besine zor ulaşmak tek başına mutsuzluğu belirleyen bir şey değil. Buradaki daha kritik, öne çıkan nokta adaletsizlik. Maymunlar bile buna çok tepki veriyor. Yan mahallenizde refah içinde yaşıyorlarsa, daha az çalışarak daha konforlu bir hayata sahiplerse, bu adaletsizlik duygusu mutsuzluğu tetikliyor ve hatta kriminaliteyi artırıyor" diye konuştu.
Tartışma programlarında devrede olan beynin insan yanı değil
İnsanın içindeki canavar neden ortaya çıkıyor? Türkiye Psikiyatri Derneği Genel Başkanı Prof. Dr. Timuçin Oral, insan beyninin "sürüngen, memeli ve bütün bunların üzerinde de insanı insan yapan korteksin bulunduğu" bir yapısı olduğunu anlatarak, tartışma programları örneğini verdi. Prof. Dr. Oral, "İnsanca ilişkiler kurma şansınız olmadığında gerilmeye başlayacağız ve tıpkı memelilerdekine benzer ihtiyaçlar göstermeye başlayacağız. Mesela alan kaplamaya başlayacağız. Mesela ben herkesi susturup, bütün bu alanı kaplamaya çalışacağım. Neden? Çünkü öne çıkmaya çalışacağım. Aynen gorillerin göğüslerini yumruklamaları gibi. Bu da olmazsa o zaman sürüngenlerin saldırdığı gibi saldırmaya başlayacağız. Bütün tartışma programlarında olan bu değil mi?" diye konuştu.
Çarpıcı ilaç ve depresyon açıklaması
CNN TÜRK'te Gündem Özel programında "Nasıl mutlu olacağız?" sorusu uzmanlarca ele alındı. Bilim Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Oytun Erbaş, ilaçlar üzerinden örnek vererek, beynin kimyasal yapısının mutluluğu nasıl etkilediğini anlattı. Erbaş, şunları söyledi:
"İlaç çok büyük bir arge ürünüdür. Bir insanın ortalama maliyeti bir ilacın 200 ila 500 milyon arasında değişiyor. İlaçlar bugün geldiğimiz beyin hakkındaki bilimsel bilgimizin en önemli kaynağıdır. İlaç, geriye doğru beynimizin nasıl çalıştığını göstermiştir. Onun için ilaç sadece bir iyileştirme değil, beynin nasıl çalıştığını bizim önümüze süren şeydir. Ancak antidepresanlarla ilgili yapılan çok çalışmalar var. Ağır depresyonda da etkililer. Baktığınız zaman da yarım saat bir egzersiz de antidepresan kadar etkili. Biliyoruzki merdiven çıkmak, ev temizlemek egzersiz için yeterli. Ve hafif ve orta depresyonda sonuçları çok iyi. Bir de yeterli uyumak. İnsan uyuduğu zaman beynin temizlendiği ortaya çıktı. Yani uyumak, egzersiz yapmak, biraz da stresi azaltmaya çalışmak, en kolay antidepresanlar gibi duruyor."