11 Haziran 2017 Gündem Özel'in özeti
Deniz Bayramoğlu'nun sunduğu 11 Haziran 2017 tarihli Gündem Özel programına, Marmara Üni. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil, FSM V. Üni. Bilim Tarihi Böl. Prof. Dr. Atilla Bir, FSM V. Üni. Bilim Tarihi Böl. Bşk. Prof. Dr. Mustafa Kaçar ve Kastamonu Üni. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Unat konuk oldu. Programda Türklerin inovatif ataları ve insanlığın bilime katkıları masaya yatırıldı. İşte 5 dakikada programdan öne çıkan başlıklar...
Programdan öne çıkan başlıklar şöyle:
'Bilimi ihtiyaç ve merak geliştirir'
Kastamonu Üni. Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yavuz Unat bilimi geliştiren en önemli iki faktörün ihtiyaçlar ve merak olduğunu söyleyerek bir örnek de verdi. Unat, "Tarım alanlarını sulaması ve ölçmesi gereken insan belli düzeyde matemetiği ve aritmetiği öğreniyor" dedi. En önemli faktörün merak olduğunu belirten Unat, "Eski zamanlarda merakla bir çok fikir ortaya atılmıştır. Yanlış çıkabilir, yanlış çıkması bilimin gelişmesine engel değil" diye açıkladı.
İslamiyet bilimi nasıl etkiledi?
FSM. V. ÜNİ. Bilim Tarihi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kaçar, İslamiyet ve bilimi değerlendirdi. Kaçar, "Bilim, İslamiyetle birlikte yeniden doğmuştur. İslamiyet, geçmişe ait düşünce kalıplarını ortadan kaldırmıştır. Kuran'da ilmi teşvik eden pek çok ayetten ve Peygamber efendimizin ilim adamlarını yücelten pek çok hadisinden söz edebiliriz" diye konuştu.
Dini ilimler toplumu nasıl etkiler?
Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ahmet Şimşirgil dini ilimler konusuna değindi. Şimşirgil, "Dini ilimler bozulmaya başladığı zaman, İslam devletlerinde çürümenin de başladığını düşünüyorum. Örneğin FETÖ dini farklı anlatıyordu. Bu uygunsuzluk başarılı olsa bugün Türkiye Devleti yoktu" ifadelerini kullandı.