Yüzen adalar su altında kaldı
Samsun'daki Ladik Gölü'nde kış aylarında bir metrenin altına düşen su seviyesi 4 metreye çıktı. Ancak buna rağmen gölün sembolü haline gelen yüzen adalar göl zemininde kalarak tabanla birleşti. Bilim insanlarına göre gölün eski haline döndürülmesi pek de mümkün değil.
Ev sahipliği yaptığı hayvan türleri ve manzarasıyla eşi benzeri yoktu. Bilinçsizlik ve vahşi sulamayla tahrip edildi. Onarılamaz zararlar verildi. Geleceği daha da karanlık.
Samsun'da adını bulunduğu ilçeden alan Ladik Gölü yüzen adalarıyla ünlüydü. Su seviyesi üzerinde kalan adalar yüzlerce balık ve göçmen kuş türüne ev sahipliği yapıyordu. Ancak yıllar içerisinde vahşi sulama ve bilinçsizlik göldeki su seviyesini düşürdü. Kasım ayında 80 santimetreye kadar düşen su seviyesi bu yılki yağışlarla 4 metreye yükseldi. Ancak gölün sembolü haline gelen yüzen adalar göl zemininde kaldı.
Yüzen adalar korunaklı bölge olması nedeniyle göçmen kuşlarca tercih ediliyordu. Ancak toprakla birleşen adalar bu özelliğini yitirdi.
Bilim insanları "Yıllardır uyarıyoruz" diyor. Ancak gölün yeniden eski görüntüsüne kavuşması neredeyse imkansız.
Uzmanlara göre, tüm olumsuzluklara rağmen su rejiminin korunmasıyla göldeki durumun daha da kötüye gitmesine engel olunabilir.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü