hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yurtdışından alıyorlar… Sahte diplomalı psikologlar iş başında!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Psikologların da sahtesi gün yüzüne çıktı. Online eğitim ile diploma satarak sadece 80 bin lira karşılığında, sözde 2 yıl içerisinde psikolog olarak çalışmanın garantisi veriliyorlar. Bu konuda uzman isimler, psikolog seçiminde diplomanın sorgulanması gerektiğini vurguladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Son günlerde sosyal medyadaki sahte psikolog sayısı katlandı.

    -          “İki yıllık uzmanlık alıp, iki yıllık psikoloji eğitimi alıp, kendini terapist ilan ederek, terapi yapmaya başlayan ve faydadan daha çok zarar veren kişiler var”

    Kimileri sadece internet üzerinden görüşürken, kimileri ofis açıyor. Bu kişiler Gürcistan, Sırbistan gibi ülkelerden, Türkiye'de hiçbir denkliği olmayan psikoloji diplomaları parayla satın alıyor ve bu diplomayla da vatandaşları da kandırıyor. İddiaya göre, bu şekilde en az 11 hayali üniversite diploma satıyor.

    -          “Danışanlarda pek çok ruhsal bozukluk olabilir. Kaygı bozukluğu depresyon, travma sonrası stres bozukluğu… Eğer bu kişi buna dair gerçekten bir işleyiş bilmiyorsa, bunun eğitimini 4 yıllık psikoloji bölümünde almayıp, 2 yıllık klinik alanda bir yüksek lisansı yoksa bu içeriklerin hiçbirine sahip olamaz”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yaklaşık 80 bin liraya aldıkları diplomayla sahte kitaplar yazıyor, eğitimler veriyorlar.

    -          “80 bin lira verip uzman terapist olmak mümkün değil”

    Bu kişilere kayıt esnasında devlet kurumlarında görev yapamayacakları ama özel sektörde danışmanlık hizmeti verebilecekleri ve psikolog olarak çalışabilecekleri söyleniyor.

    -          “Kişiye eğitimlerini sorabilir. Diplomasını sorabilir. O platformdan ulaştığında iletişim bilgileriyle bunu öğrenmekte mümkün. Çünkü her gelen danışanın bunu öğrenme hakkı var.  Diplomasını yazılı olarak gösterebilir. Aldığı sertifikasyonlarda onaylı mı, değil mi bunları sorgulayabilir. Orada terapistin sertifikasyon numaraları oluyor. Buradan geçerliliği olup olmadığın sorgulayabilir”

    -          "Kişiler, özellikle danışanlar böyle bir destek alacağı zaman muhakkak diplomayı sorgulamalı"

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow