hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yunanistan'da Türkiye ihracı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKMutlu Doğan Akbaş/ Cnnturk.com Muhabiri

    Yunanistan’ın eski Başbakanı ve iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi’nin önde gelen isimlerinden Antonis Samaras, Başbakan Kiryakos Miçotakis hükümetinin Türkiye politikasını eleştirince partisinden ihraç edildi. Peki neydi Türkiye-Yunanistan ilişkilerinde gelinen son durum? İstanbul Nişantaşı Üniversitesi Öğretim Üyesi Dr. Fırat Demirkol değerlendirdi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Samaras'ın partisinden ihraç edilmesine neden olan ifadeleri şöyle, "Türk-Yunan ilişkilerinden sürekli taviz veriliyor, Miçotakis'in Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile gerçekleştirdiği görüşmeler ciddiyetsiz ve Yunanistan'ın çıkarlarıyla bağdaşmıyor." Yunanistan'daki genel görüş gerçekten böyle mi? Türk-Yunan ilişkilerinde gelinen son durum neydi? Samaras'ın bu sözlerinden dolayı ihraç edilmesi ne anlama geliyor? İki ülke ilişkileri açısından bu bir gelişme mi?

    Fırat Demirkol şu ifadeleri kullandı;

    Avrupa’da yükselen bir sağ var bildiğimiz üzere. İtalya’da, Fransa’da, Almanya’da. Bunlar seçim sonuçlarına ve temsiliyet tarafına da yansımaya başladı. Dolayısıyla bunun Yunanistan’da da karşılık bulmaya başlayacağını düşünen politikacılar var. Biz genelde Yunanistan’da şunu görüyoruz ki, bir tarafta devlet yönetme sorumluluğu ve realist bir bakış açısıyla yürütülmeye çalışılan politikalarla muhalefette olup iktidarı eleştirmeye yönelik, daha böyle ileri uca gidecek politikalar, ileri uç düşüncelerin dile getirildiğini görüyoruz. Türkiye meselesi de Yunanistan açısından böyle bir mesele. Genellikle muhalefetteki liderlerin Türkiye’ye karşı şahin çıkışlar yaparak kendi hükümetlerini eleştirerek hareket ettiğini ve Yunanistan’daki milliyetçi oylara ya da o damara yönelik bir tavır takınmak ya da o oyları kendisine çekmek yönünde hareket ettiğini biliyoruz. Şimdi bu açıklamaların ya da bu gelişmelerin en önemli kısımlarından bir tanesi 15 Kasım. Bildiğiniz üzere geçtiğimiz birkaç gün öncesi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin 1983 yılında bir devlet olarak ilan edilmesi tarihlerine denk geliyor olması. Ki Yunanlılar bu tarihlere çok dikkat ederler. Özellikle Yunanlı politikacılar bu sembollere dikkat ederler. Mesel aslında Kıbrıs meselesi üzerinden ilerliyor. Kıbrıs önemli çünkü Kıbrıs Akdeniz üzerinde işte yakın zamanda biz yine paylaşılan haritaları görmeye başladık. Hani Ege’deki yaşlı amcalarımızın dediği gibi Yunanlılara kalsa bizim ayağımızı bile suya sokmamızı istemeyecekler diye.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow