hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yumurtada yeni dönem başlıyor! Artık üzerinde bu bilgi yazmayacak

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kahvaltıların, hamur işlerinin, yemeklerin vazgeçilmezi yumurtada yeni dönem başlıyor. Artık yumurtaların üzerinde son tüketim tarihi yazmayacak. Onun yerine "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek. Bu düzenlemeyle israfın önüne geçilmesi planlanıyor. Peki, son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki fark ne? Detaylar haberimiz...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ARTIK ÜZERİNDE SON TÜKETİM TARİHİ YAZMAYACAK

    Neredeyse her yemekte yer alan yumurtada yeni düzenlemeye gidildi. Yumurtaların üzerinde artık son tüketim tarihi yazmayacak. Bunun yerine yumurtanın raf ömrü için "tavsiye edilen tüketim tarihi" belirtilecek. Bu düzenlemeyle israfın önüne geçilecek.

    TAVSİYE EDİLEN TÜKETİM TARİHİ NEDİR?

    Peki, son tüketim tarihi ile tavsiye edilen tüketim tarihi arasındaki fark ne? Son tüketim tarihi, kolay bozulabilen ve bu nedenle insan sağlığı açısından kısa süre içinde tehlike oluşturması muhtemel olan gıdaların tüketilebileceği son tarihi ifade ediyor. Tavsiye edilen tüketim tarihi ise uygun şekilde muhafaza edildiğinde gıdanın kendine has özelliklerini koruduğu süreyi gösteren tarih. Bu tarih, son tüketim tarihinden farklı olarak gıdanın tazelik, tat, aroma gibi duyusal özelliklerine dayanarak belirleniyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Tavsiye edilen tüketim tarihi geçmiş ürünler tat, koku, görünüş gibi bozulmaların olmaması koşulu ile piyasada bulunabiliyor. Bu gıdaların insan tüketimine uygunluğu gıda işletmecilerinin sorumluluğunda olup, Tarım Bakanlığı'nca bu kapsamda da denetimler yapılıyor.

    YUMURTA TÜKETİCİYE KAÇ GÜNDE ULAŞMALI?

    Türk Gıda Kodeksi Yumurta Tebliği, "gıda güvenliğini sağlamak, tüketiciyi yanıltmamak ve haksız rekabeti önlemek" amacıyla güncelleniyor. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından hazırlanan değişiklik taslağı, Avrupa Birliği'nin ilgili düzenlemesine uygun olarak A sınıfı yani doğrudan insan tüketimine sunulan yumurtaların tüketiciye ulaştırılma süresinin yumurtlama tarihinden itibaren 28 gün olması gerektiğini belirtiyor.

    AB tüzüğündeki düzenlemeye göre, A sınıfı yumurtalar, yumurtlamadan sonraki 10 gün içinde sınıflandırılmalı ve işaretlenmeli. Aksi halde bu yumurtalar B sınıfı olarak değerlendiriliyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow