Yerli yemde büyük bereket | Video
Havaların serinlemesiyle çiftinin hayvanlara ayırdığı yem ihtiyacı arttı. Çiftçiler besleyici yerli yem üretimine yöneldi.
Çiftçilerin maliyetinin büyük bölümünü hayvan yemi oluşturuyor. Yemde ikame ürün üretimi maliyetleri de düşürüyor. Çiftçi, daha önce tercih edilmeyen "sorgum, tritikale, korunga, silajlık mısır, çim otu" üretimine yöneldi.
Türkiye İstatistik Kurumu’nun 2020 yılı bitkisel üretim iki tahmini de bu artışı kanıtlıyor. Verilere göre, 2020’de üretimi en çok artan ürün "sorgum" oldu.
Yerli yem üretmek hem ithalatı azaltıyor, hem hayvanlar için besleyici. Üstelik dekar başına da yüksek verimli. Aynı zamanda sulama, gübreleme ve işçiliği düşük olan bu ürünlerde genel olarak kıraç araziler değerlendiriliyor. Üretici için tarlasında ikinci bir ürün olarak da yetiştirme kolaylığı sunuyor. Yem bitkilerinin çoğunda Tarım ve Orman Bakanlığı'nın sunduğu destekler de var. Farklı kentlerden hayvancılıkla uğraşanlar da bu yemleri üretip hayvanları beslemeyi tercih ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Dikkat! Meteoroloji tek tek uyardı: İstanbul dahil birçok il için alarm verildi!
Milyonlarca sürücüyü ilgilendiriyor! Yapmayanların ehliyeti iptal edilecek
Prof. Dr. Ateş'ten 'deprem' açıklaması: "250-300 yıl beklemiyoruz"
YENİ AFAD DEPREM HARİTASI : AFAD deprem haritası yenilendi! Türkiye'de deprem riski en az iller neresi? Hangi illerde deprem riski yüksek? AFAD Türkiye Deprem Haritası!
29 NİSAN İSTANBUL'DA DEV ELEKTRİK KESİNTİSİ: Tam 85 Bölgede Elektrikler Yok! İstanbul'da Elektrikler Ne Zaman Gelecek? BEDAŞ - AYEDAŞ Elektrik Kesintisi Sorgulama