Yenidoğanda yeni denetleme sistemi ne?
Yenidoğan Çetesinin ardından Sağlık Bakanlığı harekete geçti. Bakanlık, bilim kurulu oluşturdu. Artık yenidoğan yoğun bakım üniteleri daha sıkı denetlenecek. Peki, bu kurul tam olarak neyi denetleyecek? Daha önceki denetimlerde bakılmayan hangi noktayı kontrol edecek? Bilim Kurulu Başkanı Profesör Doktor Esin Koç anlattı.
“Yatması gereken bebekler mi yatıyor, bunlara doğru tedaviler uygulanıyor mu, taburcu olması gerektiği halde hala taburcu olmamış, yatmaya devam eden hasta var mı ya da bebeklere yapılması gereken uygulamalar yapılmadığı halde yapıldı gibi gösterilmiş mi, bütün bunları daha detaylı olarak denetlemek üzer bu bilim kurulu kuruldu.”
Artık tüm bu detaylar kamu ve üniversite hastanelerindeki yenidoğan yoğun bakımı için tek tek denetlenecek. Sorun olduğu belirlenirse, verilen ceza hastaneyi kapatmaya kadar gidebilecek.
Konuyla ilgili CNN TÜRK’e detayları anlatan Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Esin Koç, “Çok detaylı bir form hazırlamak. Ekip gittiği zaman neleri ne şekilde denetleyecek, o formu dolduracak. Ayrıca bir de giden ekipler için bilimsel rehber hazırlıyoruz” şeklinde konuştu.
İstanbul'da Yenidoğan Çetesinin yargılanma süreci devam ederken Sağlık Bakanlığı, yenidoğan yoğun bakımlarının denetlenmesi için bilim kurulu kurdu. Artık sadece fiziki şartlar denetlenmeyecek.
“Burada asıl bakılması gereken SGK'ya verilen çıkış notuyla, hastaya yapılan uyumlu mu? Yani hastane yaptığıyla gösterdiği birbiriyle uyumlu mu, kontrol mekanizmalarını daha sağlamlaştırıp daha iyileştirmek için uğraşacağız.”
Soruşturma kapsamında kapatılan hastanelerdeki birimlerin kiralık olduğu da ortaya çıktı. Yasal olmayan bu kiralama işlemi, denetimlerde de ortaya çıkmıyor.
“Hastanelerin sadece yenidoğan değil değişik bölümlerini kiralamaları yasal değil. Ama şirket kurulabiliyor, bazı bölümleri gayri resmi yollardan kiralıyorlar. Resmiyete dökülen bir evrak olmayınca da bunların denetlenmesi mümkün değil. Şirketleşme olayını kısıtlamak denetlemelerin çok daha rahat yapılmasını sağlayabilir.”
Peki yenidoğan uzman sayısı yeterli mi?
“Burada sorun doktor olmayan insanların bu çetelerle çalışması ve bebeklerin doğru şekilde tedavi edilmemesi. Sorunu çözebilmemiz için yenidoğan uzmanı sayısını artırmamız gerekiyor. Bugün için yenidoğan uzmanı sayımız yeterli değil.”
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Sıcak havalar için uyaran Meteoroloji mühendisi Özdemir'den İstanbul'a kar açıklaması
Yurdun Her Yeri Risk Altında! Türkiye'deki Deprem Riskleri Artıyor: 2024’te 31 Bin 890 Sarsıntı Kaydedildi
Mert, Mesut, Egemen... Aynı şehirde 2 günde 3 genç hayatını kaybetti! 3'ünün de ölüm sebebi aynı
Mavi Vatan 2025 Tatbikatı: Türkiye’den Yunanistan’a Güç Gösterisi
Son Dakika | Türkiye’nin Güvenlik Stratejisi: Yeni Süreçte Hedefler ve Operasyon İhtimalleri