hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yenidoğan Çetesi ne kadar ceza alacak? İŞTE DETAYLAR...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Yenidoğan bebekleri günde 8 bin lira kazanmak için öldüren ‘Yenidoğan Çetesi’nin yaptıkları tüm Türkiye’yi sarstı. Çete üyeleri nasıl yargılanacak? Ne kadar ceza alacak? CNN TÜRK Muhabiri Ümit Uzun, detayları Avukat Lerzenur Elik ile konuştu.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avukat Lerzenur Elik detayları şu ifadelerle aktardı;

    Kasten öldürmenin ihmali davranışla işlenmesi noktasında iddianamede bu suç türünden bahsediliyor. Madde 83’te düzenlenmiş. Bu yükümlülük ahlaki, vicdani yükümlülüğün ötesinde bu suçun oluşması için hukuken bir yükümlülük gerekiyor. Hastane ile hastanın imzaladığı sözleşmede bu noktada bu hukuki yükümlülüğü oluşturmuş oluyor. Üniversitede anlatılan tipik örneği, hastanede çalışan bir doktorun durumu acil olan bir hastaya müdahale etmemesi yani kalp krizi sebebiyle hastaneye geliyorsunuz ve doktor sizi müdahale etmiyor. Bu nedenden dolayı ölüyorsunuz. Doktorun hiçbir şey yapmaması lazım. Bu suç tipinin oluşmaması için.

    Bu olayda sanki daha farklı bir müdahale var. Kamuoyuna yansıyan haberlere baktığımızda burada bir müdahale var gibi... Eğer bir müdahale var ise, yanlış ilaç veriliyorsa, yanlış bir tıbbi müdahalede bulunuluyorsa kasten öldürme suçunu oluşturmuş oluyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kasten öldürme suçu TCK 81’de düzenlenmiş, 82’de nitelikli hali var. Ve tasarlayarak… Bunun cezası ağırlaştırılmış müebbet hapis cezasıdır. Baktığımızda bunu tasarlayarak ve bile isteye yapıyorlar. Birden fazla öldürme olduğu için, birden fazla ağırlaştırılmış hapis cezası verilmesi gerekiyor. Ölüme yol açan davranışlardan biri bile doktor tarafından işlendiyse biz kasten insan öldürme suçundan bahsederiz.

    Buradaki fark ne? Hem suç tipi farklı hem de cezası farklı. Çünkü ihmal dersek kanun burada daha düşük bir cezadan bahsediyor.

    Burada ne yapmak gerekiyor? Soruşturma kapsamında iddianamede madde 83’teki suç tipinden bahsetmiş olmak ile beraber mahkeme nezdinde yargılama devam ederken suçun vasfı değiştirilebilir. Belki madde 81 ve 82’ye dönebilir. Detaylara hakim olmadığımız için olasılıklar üzerinde konuşuyoruz.

    Bu noktada sanıklar için ek savunma isteyecek. Ek savunma vermek suretiyle suçun vasfını değiştirebilir. Çünkü ceza anlamında büyük farklar oluşacak. Bunu nasıl yapacağız?

    Her bebek ölümüne tek tek bakmak lazım. hepsinin rapor, sonuçlarına ve tıbbi müdahalelerine tek tek baktığımızda, uygulanan ya da uygulanmayan tedaviye, kiminde ihmal, kiminde kasten bir davranış var tespit etmek suretiyle her bebek açısından hangi suçun oluştuğunu ortaya koyabiliriz.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow