hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni yargı reformu belgesi hazır: Detayları Cumhurbaşkanı Erdoğan yarın açıklayacak

    KAYNAKCNN TÜRK

    Uzun süredir üzerinde çalışılan 4. Yargı Reformu Strateji Belgesi perşembe günü açıklanacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan, detayları Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde duyuracak. Hedef yargı hizmetlerinden en adil ve en etkin bir şekilde yararlanılabilmesi, temel hak ve özgürlüklerin korunarak güçlendirilmesi, cezasızlık algısının ortadan kaldırması olarak ifade ediliyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Bir yılı aşkın süredir üzerinde çalışılıyordu. Yargı Reformu Strateji Belgesi tamamlandı. Beştepe Millet Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek törenle, Cumhurbaşkanı Erdoğan o belgeyi duyuracak.

    Bu kapsamda da ilk adımda birden fazla sabıkası bulunan kişilerin hüküm giymesi beklenmeyecek, tutuklu yargılanması sağlanacak. Tutuklama tedbiri ise suçun işleniş şekli, kişinin suç işleme eğilimi ve kamu düzenine tehlike oluşturma hususları dikkate alınacak.

    İkinci adımda ise cezasızlık algısının önüne geçmek olacak hedef. Mevcut sistemde belli sürelerin altında hapis cezası alanlar, denetimli serbestlik kapsamında cezaevine girmiyor. Bu durum değişecek, asgari tutukluluk süresi getirilecek. Belirli suçlarda cezanın en az yüzde 10'u cezaevinde geçecek.

    Uzayan yargı süreçleriyle ilgili de önemli adımlar atılması bekleniyor. Davaların makul sürede tamamlanması sağlanacak. Soruşturma aşamasının daha etkin şekilde yapılması ve delillerin tam olarak toplanması bu süreçte değişiklik yapılacak başlıklardan olacak. Yine arabuluculuk sisteminin daha etkin bir şekilde kullanılması da hedefler arasında.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İlki 2009, ikincisi 2015, üçüncüsü 2019 yılında açıklanmıştı Yargı Reformu Strateji belgesinin. Yeni açıklanacak dördüncü belge 2025-2029 yıllarını kapsayacak. Yargıda 5 yılda atılacak adımları içerecek.

    Belgenin hazırlık aşamasında Adalet Bakanı yılmaz Tunç’un başkanlığında çok sayıda toplantı yapıldı. Kaynaklar bu toplantılarda adalet alanındaki ulusal ve uluslararası gelişmeler incelenirken, paydaşların görüşleri dikkate alındığı ve adalet istatistiklerine dayalı analizler yapıldığını belirtiyor. Ayrıca yurt dışında görev yapan adalet müşavirlerinden başta iyi uygulama örnekleri olmak üzere bulundukları ülke uygulamalarına ilişkin görüş ve bilgi temin edildiğinin de altı çiziliyor.

    Adalet Bakanlığı'nın oluşturduğu resmi internet sayfasına 56 binin üzerinde görüş ve önerisi sunuldu. Ayrıca 12 bin paydaş anketi yapıldı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow