hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın yetkileri neler olacak? - Türkiye'de Yeni Dönem 1

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    KAYNAKKenan Şener / CNN TÜRK / Ankara

    Yaklaşık bir ay sonra Türkiye yeni yönetim sistemine geçecek. 2017 referandumuyla kabul edilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi ilk kez uygulanmaya başlayacak. Yani hükümet Meclis'te değil, Cumhurbaşkanlığında kurulacak. Hükümetin başı da artık Başbakan değil Cumhurbaşkanı. Peki yeni sistemde Cumhurbaşkanı'nın yetkileri neler olacak?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın "Yaklaşık 200 yıllık yönetim sistemi arayışımızda yeni ve çok önemli bir yol ayrımına geldik" diyerek sözünü ettiği yol ayrımı, 2017 referandumuyla geçildi. Halk oyuyla yeni sistem için geri sayım başladı. 24 Haziran'dan sonra Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi devreye girecek.

    Yeni sistemde Cumhurbaşkanı

    Milat 24 Haziran. Cumhurbaşkanı ve Parlamento seçimleri birlikte yapılacak ve sonrasında Cumhurbaşkanı hükümeti kuracak. 5 yıl süreyle ülke yönetimi ona ve ekibine emanet edilecek. Artık devletin tüm yönetim merkezi Beştepe'deki Cumhurbaşkanlığı Külliyesi olacak.

    YSK yeni oy pusulalarını tanıttı

    Yürütme yetkisi Cumhurbaşkanı'nda

    Adres değişikliği ile yürütme organı yani hükümet Cumhurbaşkanı'na bağlanacak. Detaylarla ilgili CNN TÜRK'e konuşan TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Mustafa Şentop, "Başbakan olmayacak. Başbakan sıfatını taşıyan bir kişi olmayacak. Bu sistemle birleşen bu yeni makama Cumhurbaşkanı ismini vermiş oluyoruz. Doğrudan hükümet etmek için seçilen kişi Cumhurbaşkanı. Dolayısıyla hükümet yetkisi Cumhurbaşkanı'nda" dedi.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nerede oy kullanacağınızı öğrenin

    Yeni sistemde Cumhurbaşkanı neler yapabilecek?

    Peki Cumhurbaşkanı'nın yetkileri neler, neler yapabilecek? Bakanlar kurulunu belirler. Cumhurbaşkanı yardımcılarını seçer. Her yıl bütçe kanunu hazırlar. Cumhurbaşkanlığı kararnamesi çıkarabilir. Ancak kararname kanunların üzerinde olamaz. OHAL ilan edebilir. Bunlar Cumhurbaşkanı'nın yapabilecekleri. Bir de yeni sistemde yapamayacakları var.

    TV'deki konuşma süreleri açıklandı

    Yeni sistemde Cumhurbaşkanı neler yapamayacak?

    Cumhurbaşkanı'nın Meclis'i fesih yetkisi yok. Hem Meclis hem de Cumhurbaşkanı seçimlerin yenilenmesini isteyebilir. Bu durumda kendi görev süresinden de feragat eder. Yani sadece milletvekilleri için değil Cumhurbaşkanı için de yeni seçim yapılır. Cumhurbaşkanı yeni sistemde kanun çıkaramıyor. Çıkaracağı kanun hükmünde kararnamelerin de temel hak ve özgürlüklerle ilgisinin bulunmaması gerekiyor.

    Cumhurbaşkanı'nın cezai sorumluluğu

    Ve yeni sistemle Cumhurbaşkanı'na cezai sorumluluk geliyor. Yani vatana ihanet dışındaki suçlardan da yargılanabilir. 360 milletvekili oyu ile hakkında soruşturma açılabilir. Soruşturma açılan Cumhurbaşkanı seçim kararı alamaz. Bir kişi en fazla iki dönem Cumhurbaşkanı seçilebilir.

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Bakanlar Kurulu nasıl oluşacak?" adlı ikinci bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "TBMM'nin yetki ve görevleri değişiyor" adlı üçüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Türkiye'de Yeni Dönem haber dizisinin "Abdulkadir Selvi ve Gürkan Hacır'ın gözünden yeni sistemin artıları ve eksileri" adlı dördüncü bölümünü izlemek için burayı tıklayın.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow