Yaşayan insan hazinesi: Mehmet Gürsoy
Türk süsleme sanatının en önemli malzemelerinden biri çini. Bu mirasın taşıyıcılarından Mehmet Gürsoy ile tanıştıralım sizi. UNESCO tarafından da ödüle layık görülen Mehmet Gürsoy, şimdilerde İstanbul'daki Barbaros Hayrettin Paşa Camii'nin çinilerini tasarlıyor. CNN TÜRK ekibinden Emine Şilan Bozyurt ve Alper Öztürk'ün haberi...
2009 YILINDA UNESCO YAŞAYAN İNSAN HAZİNESİ SEÇİLDİ
Sabır, göz nuru ve eşi benzeri bulunmayan renkler ateşin koruyla buluşuyor, ortaya hayran bırakan eserler çıkıyor. Kütahya'da yaşayan çini ustası Mehmet Gürsoy, hayatının 47 senesini çiniye adadı. Gürsoy, bu adanmışlık ile UNESCO'nun "Yaşayan İnsan Hazinesi" sıfatına layık görüldü.
"MERCAN KIRMIZISINA 10 YILIMI VERDİM"
Mehmet Gürsoy'un başarısının sırrı ise kullandığı renklerde. Bu renklerin çoğu 16. yüzyıldan kalma. Çalışmalarını CNN TÜRK'e anlatan Gürsoy, "Çini, göz musikisidir. Bu musikinin notaları laleler, güller, sümbüllerdir. Çini, ateşin oyunudur. Göz nurunu dökersiniz, dökersiniz 950 derece ateşe verirsiniz. Bahtınıza ne çıkarsa. Bütün dünyanın aklını durduran mercan kırmızı, hiçbir seramikte bizim kırmızımız yok. 10 yıl emek verdim, bunu tekrar hayata geçirebilmek için. Günlerce test ettim. Ecdat hep mücevher renklerini seçmiş. Renklere gelince yazılı kaynak yok, sadece eserler var. 400 yıldır kimse bu renklerle uğraşmamış. Bizim boyalarımız metal oksitler, ateşe dayanıklı renkler. Kolay bir hadise değil, hepsi özel reçeteler" dedi.
DÜNYANIN BİRÇOK YERİNDE ESERLERİ VAR
Mehmet Gürsoy'un sanatı dünyada da tanınıyor ve seviliyor. Mehmet Gürsoy, "72 sergi gerçekleştirdim. Bunun 15 tanesi ABD'de, İngiltere'de, Paris'te, Almanya'nın birçok şehrinde. Londra'da güzel eserlerim var. Arap ülkelerin hemen hemen hepsinde sergi yaptım" diye konuştu.
"ÇİNİLERİ İMZALI OLAN İLK CAMİ OLACAK"
Yaşayan İnsan Hazinesi Mehmet Gürsoy imzalı çiniler, seneye Barbaros Hayrettin Paşa Camii'ni süsleyecek. Gürsoy, "Barbaros Hayrettin Paşa kaptanı derya. 16. yüzyılda yaşıyor. Medeniyeti yeniden inşa ederek orijinal renkleriyle ahenkli ve zarif şekilde üretiyoruz. Birebir 16. yüzyılı yapıyoruz. Dünyada ilk defa imzalı cami olacak. Eserlerde imzamı görecekler" dedi.
ÖZEL BİR KOLEKSİYON DA HAZIRLIYOR
Mehmet Gürsoy'un kimsenin görmediği özel bir koleksiyonu da var. Özellikle bu eserde El Hamra Sarayı'nın tavanından esinlendi. Henüz kimsenin görmediği bu koleksiyon tamamlandığında özel bir sergiyle sanatseverlere sunulacak.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Karabük'te kartpostallık görüntü! Sarıçiçek Yaylası beyaza büründü
Ankara'da korkunç kaza! Önüne gelene çarptı
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ | Kabine Toplantısı ne zaman, YARIN MI? Asgari ücret, Suriye’deki gelişmeler...
Kayak Merkezlerinde Yılbaşı Yoğunluğu
100 Binde 1 Görülüyor: Doktorlara Ameliyatta 'Mide' Şoku!