Yapay zeka milli güvenlik sorunu haline mi geldi?
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte yapay zeka artık hayatımıza tamamen girmiş durumda. Ses ve görüntü değişiyor. Akıllara durgunluk veren işlemler yapıyor. Hatta zaman zaman hayatı kolaylaştırıyor. Ancak yararları kadar zararları korkutucu olabiliyor. Özellikle son dönemlerde yapay zeka kamu güvenliğini tehdit eder hale geldi. CNN TÜRK Muhabiri Çağdaş Evren Şenlik'te bu konuyu ele aldı.
Dijital İletişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık:
Artık yapay zekâ milli bir güvenlik sorunu haline gelmiştir. Yapay zekâ artık dediğim gibi bir silah durumuna gelmeye başladı.
Artık yapay zekâ milli bir güvenlik sorunu haline gelmiştir. Zaten MİT Müsteşarı İbrahim Kalın’da aslında yapay zekanın bir atom bombası kadar tehlikeli olduğunu vurgulamıştı.
Yapay zekâ artık dediğim gibi bir silah durumuna gelmeye başladı. Terör örgütleri dezenformasyonu yayabilmek, dolandırıcılık gerçekleştirmek adına yapay zekâ uygulamalarını kullanmaya başladılar. Ses ve görüntülerle oynayarak bunları gerçekleştirebiliyorlar.
Şu an baktığımızda gerçeğe çok yakın ses ve görüntülerin oluşturulması ünlü isimlerin, sanatçıların, siyasetçilerin ağzından çıkmamış kelimelerin, cümlelerin yapay zekâ aracılığıyla ortaya çıkması ciddi bir risk ve tehditi beraberinde getirmiştir.
Basit videolar, görüntüler, sesler aracılığıyla toplumu manipüle edecek, sinir uçlarıyla oynayacak videolar oluşturabilir ve ciddi manada yine bilgi kirliliğini yapay zekâ aracılığıyla yayabilirsiniz.
Avrupa Parlamentosu 2024 yılından itibaren geçerli olmak üzere bir yapay zekâ yasasını çıkarttı. Türkiye’de de bunun elzem olduğunun altına çizmemiz gerekir, ivedilikle dezenformasyonun önüne geçebilecek bir yapay zekâ yasasının çıkması son derece önemlidir.
Hatta terör örgütlerinin de dezenformasyonu yaymak adına yapay zekayı kullandığına şahit oluyoruz ve bu çok kolay uygulamalar, aplikasyonlar aracılığıyla oluşturulabiliyor.
Bilişim Uzmanı Emre Özcan:
Kötü niyetli unsurlar yapay zekayı olumsuz anlamda kullanabiliyorlar. Bu aslında ciddi anlamda bir sorun haline geldi ve milli güvenliği tehdit eder hale de ulaştı. Günümüzde bu yapay zekadaki manipülasyonlar sayesinde, görüntü ve ses taklitleri sayesinde bunu sosyal medyada çok kolay dolaşıma sokabiliyorlar ve insanlar da bunlara gerçekmiş gibi inanıp aslında yönlendirmeye açık hale geliyorlar.
Hesabı gerçekmiş gibi kullanıp, bu tarz sahte videolar üretip gündem ve algı oluşturabiliyorlar. Bu son dönemde özellikle sosyal medyada gündem oluşturmak için birçok terör örgütü, terör unsurları artık sahte profillerin arkasına gizlenmiş durumda.
Terör örgütleri birçok konuda korkudan besleniyorlar, insanları provokasyona sürükleyip ve ortaya bir iddia atıp yapay zekayla bu artık çok kolay video üretiminden tutun da ses taklitlerine kadar çok hızlı bir şekilde ve kolay bir şekilde yapılabiliyor.
Siber Güvenlik Uzmanı Savaş Yöndem:
Bir avukat bize başvurarak müvekkilinin hakkında manipülatif içerikler olduğunu, bu içerikler üzerinden aldatıcı yayınlar yapıldığını söyleyerek bize başvurdu. Yapay zekâ tarafından üretilen bu içeriklerle kanaat önderinin bulunduğu grupla, başka kanaat önderlerinin bulunduğu grup arasında çatışma çıkartmaya çalışıldığını fark ettik ve olayın ne kadar büyüdüğünü, ne kadar büyütüldüğünü ve bu sırada da yapay zekanın ne kadar profesyonel bir şekilde kullanıldığını gördük.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
TARIM VE ORMAN BAKANLIĞI TAKLİT TAĞŞİŞ LİSTESİ 2024: Sahte - hileli ürünler sorgulama ekranı (guvenilirgida.tarimorman.gov.tr)
2024/2 MERKEZİ ATAMA KILAVUZU: KPSS 2024/2 merkezi atama başvuru tarihleri ne zaman?
TDK anketi paylaştı: 2024 yılının kelimesi için oylama başladı! İşte detaylar...
SON DAKİKA! MİT'ten Suriye Kamışlı'da Operasyon: PKK'nın Sözde Sorumlusu Etkisiz...
SON DAKİKA... Dilan Polat ve Ablası Sıla Doğu İçin 1 Yıl Hapis Cezası Talebi! İşte Detaylar