Yap-İşlet-Devret modeli neden seçiliyor?
Son günlerde en çok konuşulan başlıklardan biri Yap-İşlet -Devret modeli… Başta 1915 Çanakkale Köprüsü, Avrasya Tüneli ve pek çok büyük yatırım bu model ile gerçekleştirildi. Peki devletin kazancı ne?
Yap-İşlet-Devret modeli en çok tartışılan başlıklar arasında. Peki bu yatırımların devlete katkısı ne? "Geçilmeyen köprünün parasını 80 milyon ödüyor" yorumları yapılıyor. Bu iddia doğru mu? Peki projelerin rakamsal verileri neler?
Avrasya tüneli, işletme süresi bittiğinde hesaplamalara göre devletin alacağı paranın 140 milyon dolar olacağı belirtiliyor. Osmangazi Köprüsü'nün işletme süresinde sadece KDV gelirinin ise 1.3 milyar euro olduğuna dikkat çekiliyor.
Edinilen bilgiye göre 1915 Çanakkale Köprüsü ve Malkara-Çanakkale Otoyolu ile yıllık toplam 415 milyon avro tasarruf edilecek. Bu tasarrufun zamandan 382 milyon avro, akaryakıt tüketiminden 31 milyon 300 bin avro, 3 bin 234 ağaca eş değer, karbon salımındaki azalmayla çevresel olarak 1 milyon 900 bin avro olduğu vurgulanıyor. Projenin Türk ekonomisinde üretime etkisinin 5,362 milyar avro
Gayrisafi yurtiçi hasılaya etkisinin 2,442 milyar avro ve istihdama yıllık etkisinin 118 bin 209 kişi olduğu belirtiliyor. Antalya Havalimanı Projesi ise konsorsiyum kira bedelinin 2 milyar 138 milyon avroluk ilk taksitini geçtiğimiz hafta ödedi.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Türkiye Uzayda Tarih Yazıyor: Yerli Uydu ve Fırlatma Aracıyla Geleceğe Adım
Salmonella Tehlikesi: Gıda Güvenliği Hayati Önem Taşıyor
43 ilin geçiş noktasında 'yarıyıl' yoğunluğu: Akın akın gittiler!
Hafta sonu plan yapanlar dikkat! Meteoroloji il il uyardı: Kar, sağanak, çığ, buzlanma...
HABER || Doktorlar görünce şaşkına döndü: Bütün iç organları ters yerde!