Yangın tüplerindeki tehlikeye dikkat
Yangın tüpünden sızan gazdan dolayı zehirlenme vakaları arttı. Gözler uzmanlara çevrildi. Yangın tüpleri nasıl korunmalı? Evlerde hangi tip tüpler tercih edilmeli? CNN TÜRK Muhabiri Özgür Deniz Kaya ve kameraman Ahmet Akpolat, alınacak tedbirleri eski İstanbul İtfaiyesi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç'la konuştu.
İzmir Adliyesi'nde Ekim ayında 29 kişi, Balıkesir Adliyesi'nde 59 kişi zehirlendi. Yangın tüplerinden çıkan gazlar tehlike oluşturuyor. Gözler, yangın tüpleri için alınması gereken güvenlik tedbirlerine çevrildi.
Evimizin veya iş yerimizin bir köşesinde duruyorlar. İhtiyaç halindeyse hayat kurtarıyorlar. Peki, yangın tüpleri nasıl saklanmalı? Eski İstanbul İtfaiyesi Müdürü Prof. Dr. Abdurrahman Kılıç, yangın tüplerindeki karbondioksitin boğucu etkiye sahip olduğunu söyledi. Tehlikeye işaret eden Kılıç, şöyle konuştu:
"Karbondioksit boğucu etkiye sahip"
"Söndürme tüplerinde, su, karbondioksit, temiz gazlar ve köpük bulundurulur. Bunlar arasında hiçbirisi zehirli değildir. Aslında sadece karbondioksit boğucu bir gazdır. Bir taraftan basıncının çok yüksek olması, diğer taraftan boğucu özelliğinden dolayı tehlikeli bir gazdır.
Sızıntı neden kaynaklanıyor?
Tam olarak standartlara uygun olmaması, standartlara uygun yerleştirilmemesinden kaynaklanıyor. Dünyada en çok gaz kullanan ülke Türkiye olarak gösterilir. Bu büyük bir hatadır. Gazlı söndürücüler artık tercih edilmemekte, bunun yerine su ve temiz gazlar tercih edilmektedir.
Nasıl muhafaza edilmeliler?
Diğer taraftan küçük tip karbondioksit sistemler çok kullanılıyor. Bunların güneşe maruz kalmaması lazım. Sürekli güneş geliyorsa basınç çok ani değiştiği için patlama riski vardır. Güneşli yere konulmaması lazım. Karbondioksitli sabit söndürme sistemleri, insan olmayan yerlerde sadece az miktarda kullanılabilir. Boşaltıldığı zaman insanların olduğu yere gitme ihtimali varsa veya o kısımda insan varsa kesinlikle kullanılmaması lazım. Ülkemizde maalesef insanların oturduğu yerde bile bu tarz sistemlerin yapıldığını gördüm.
"Pahalı olması iyi anlamına gelmez"
Pahalı olması iyi olması anlamına gelmez. TSE kalite belgesine sahip olması lazım. İkincisi tozun uygun olup olmadığının kontrol edilmesi lazım. Basınçların kontrol ettirilmesi, güvenilir kaynaklardan alınması lazım. Maalesef ülkemizde 300 portatif söndürme cihazı yapan firma var. Bunların içinde sadece 10-15'ine güven duyulabilir. Tüpün basınca dayanıklı olmaması, içine konulan tozun uygun olmaması, karbondioksitin yeterince doldurulmaması."
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü