hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Yabancı diplomatlara haritalı brifing

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Dışişleri Bakanlığı'nda geçtiğimiz Cuma günü Türkiye'deki diplomatik misyon şeflerine bir brifing verildi. Brifingin gündemi Doğu Akdeniz'deki gerginlikti. Peki, yabancı diplomatlara ne anlatıldı, hangi haritalar gösterildi? O brifingin ayrıntılarına CNN TÜRK'ten Sena Alkan ulaştı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Dışişleri Bakanlığı, ilk kez Türkiye'deki diplomatik misyon şeflerini Bakanlık'ta bir araya getirdi ve onlara Doğu Akdeniz'de Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin haklarını anlatan bir brifing verdi.

    Dışişleri Bakanlığı Denizcilik-Havacılık- Hudut Genel Müdürü Çağatay Erciyes'in yaptığı bilgilendirmeye Avrupa Birliği, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi üyeleri ve aralarında İsrail, Mısır ve Yunanistan diplomatlarının olduğu büyükelçilik yetkilileri katıldı.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, toplantıda haritalar üzerinden Türkiye ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin hakları gösterildi.

    Türkiye münhasır ekonomik bölge ilanıyla değil, kıta sahanlığında ve ruhsatlandırılmış bölgelerde sondaj çalışmaları yürütüyor.

    Brifingde Türk Diplomatlar, Türkiye'nin sismik arama ve sondaj faaliyetlerini kırmızıyla gösterilen kıta sahanlığında yaptığına dikkat çekti.

    Ayrıca Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye Petrolleri'ni sondaj faaliyetleri için ruhsatlandırdığı ve haritada pembe görünen alanlarda çalışma yapıldığı anlatıldı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Yani Türk diplomatlar, Türkiye'nin faaliyetlerinin uluslararası hukuktan doğan haklar çerçevesinde yürütüldüğünü gösterdi.

    Bilgilendirmede sarı alanlara da dikkat çekildi. Bu alanlar, Güney Kıbrıs ile Mısır arasında anlaşmalarla ilan edilen münhasır ekonomik bölgeleri gösteriyor. Kıbrıs sorunundan dolayı ihtilaflı bölgeleri içeren bu alanlarda yabancı şirketlerin yaptığı ve yapacağı sondaj faaliyetlerinin Türkiye tarafından kabul edilemez olduğu da vurgulandı.

    Bu parsellerdeki "Çakışan alan"ları gösteren Türk Diplomatlar, buralarda yabancı şirketlerle yürütülen tek taraflı faaliyetlerin uluslararası hukuka aykırı olduğunu ifade etti.

    Bu alanlarda Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin de hakları olduğunu hatırlatan Ankara, Kıbrıs sorunu çözülene kadar bu bölgelerde çalışma yapılmaması gerektiğini vurguladı. Ayrıca AB’ye de taraf olmama uyarısı yapıldı.

    CNN TÜRK'ün edindiği bilgilere göre, Fatih sondaj gemisi çalışmalarını Türkiye kıta sahanlığı içerisinde kalan işte bu bölgede gerçekleştiriyor.

    Barbaros Hayrettin Paşa gemisi ise Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nin Türkiye'ye ruhsat verdiği alanda bulunuyor.

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow