hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | Uzman isimler yorumladı: Instagram’da katalog suçlar işleniyor!

    KAYNAKCNN TÜRK

    Sosyal medya platformu Instagram’a erişim engeli devam ediyor. Öte yandan bu engelin getirilmesinin sebebi ‘katalog suçlar’ olarak belirtildi. Katolog suçlar neler? Dünyanın başka ülkelerinde buna benzer kısıtlamalar getiriliyor mu? Detaylar CNN TÜRK Muhabiri Kübra Aydın ve Kameraman Alper Öztürk'ün haberinde.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Sosyal medya platformu Instagram’a BTK tarafından 2 Ağustos’ta getirilen erişim engeli sürüyor. Instagram’a gelen erişim engelinin ana nedenlerinden biri de katalog suçları olarak açıklandı. Bu açıklamanın ardından da katalog suçların neden olduğu merak konusu oldu.

    Uzman isimler konuyu şu ifadelerle yorumladı;

    KATALOG SUÇLAR NEDİR?

    Avukat Zafer İşeri:

    “Soykırım suçu, insanlığa karşı suçlar, kasten öldürme, nitelikli dolandırıcılık, cinsel suçlar ve bunun sayısı bir fazla böyle toplum açısından bakıldığında önemli son derece tesiri yüksek olan suçlara baktığımızda bunlara katalog suç olarak ifade ediyoruz”

    KATALOG SUÇLARIN SOSYAL MEDYADAKİ ETKİSİ NE?

    Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık:

    “Müstehcenlik, çocuklara yönelik cinsel istismar, Atatürk’e yönelik hakaret, yasa dışı bahis ve kumarın teşviki bunlarla ilgili çok ciddi derin olaylar söz konusu olmaya başlamıştır”

    Avukat Zafer İşeri:

    “Şüphesiz ki engellenmesi, ortadan kaldırılması ve yayında tutulmaması yönünde bir milli irademiz var. Mevzuat da bu şekilde düzenlenmiş vaziyette”

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Avrupa ülkelerinde de buna benzer erişim yasakları uygulanıyor.

    Avukat Zafer İşeri:

    “İngiltere'de, Fransa’da, Almanya’da, Orta Doğu ülkelerinde de ve hatta Uzakdoğu’da da toplumu hedef alan suçlar var ve geniş bir kitleye tesir ediyorsa sosyal mecralarda görülmesinin önüne geçirilmesine olanak sağlıyor”

    Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık:

    “Buralardan algı yönetimleri etki ajanlığı gerçekleştirilebiliyor. Dolayısıyla ülkelerde bunun önüne geçmek için kimi zaman kısıtlamaları ortaya koyuyorlar kimi zamanda para cezaları veriyorlar”

    META'NIN NASIL DÜZENLEMELER YAPMASI GEREKİYOR?

    Bilişim Uzmanı Prof. Dr. Ali Murat Kırık:

    “Bunlardan bir tanesi hakkının korunması, ikincisi katalog suçların kapsamının mutlak suretle dikkate alınması ve bu katalog suçlara uymayan içeriklerin kaldırılması. Bu içerikleri kaldırmazsanız Türkiye Cumhuriyeti devleti istemesine rağmen bu içeriklerin engellenmesinin önüne geçmezseniz, ister istemez tabii ki bu süreç çok daha fazla uzayacaktır”

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow