hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    VİDEO HABER | Türkiye Lahey'e dosya sunacak! Soykırım davası ne zaman sonuçlanır?

    KAYNAKCNN TÜRK

    Türkiye, Güney Afrika'nın İsrail'e karşı açtığı soykırım davasına müdahil olmak için resmi adımı atıyor. Davaya müdahillik dilekçesi yarın Lahey'de teslim edilecek. Bundan sonra süreç nasıl işleyecek? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye, İsrail’e karşı açılan soykırım davasına müdahil olmak için son hamlesini yapıyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, "Somut adım atıyoruz" diyerek çarşamba gününü işaret etti.

    İsrail'e dava 29 Aralık 2023'te Güney Afrika Cumhuriyeti tarafından açıldı. Türkiye, Birleşmiş Milletler'in kabul ettiği soykırım sözleşmesine taraf olduğu için davaya müdahil olma hakkına sahip görünüyor.

    SÜREÇ NASIL İŞLEYECEK?

    Divan müdahillik beyanını davanın taraflarına, Güney Afrika Cumhuriyeti ve İsrail’e bildirerek yazılı gözlemlerini isteyecek. Kabul edilebilirliğe ilişkin kararını gerekmesi halinde sözlü duruşma tertip ederek verecek.

    Davaya bugüne kadar Nikaragua, Kolombiya, Libya, Meksika, Filistin ve İspanya müdahillik talebinde bulundu. Divan bu başvurular ile ilgili henüz karar vermedi.

    DAVANIN NE ZAMAN SONUÇLANACAĞI MERAK KONUSU

    Mevcut aşamada Divan, Güney Afrika Cumhuriyeti'nin davaya görüş sunması için son tarihi 28 Ekim 2024, İsrail'in karşı görüşünü sunması için son tarihi 28 Temmuz 2025 olarak belirledi. Diplomatik kaynaklar, Divan'ın bugüne kadarki içtihadı göz önünde bulundurulduğunda, dava sürecinin 4-5 yıl sürebileceğini belirtiyor.

     

     

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow