hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Türkiye ateşkes için devredeydi! Gazze için üst düzey diplomasi yürüttü

    KAYNAKCNN TÜRK

    İsrail’in, Hamas Siyasi Büro Başkanı İsmail Haniye'ye yönelik suikastı ateşkes sürecini sekteye uğrattı. Gazze’de barışın sağlanması için Türkiye de yoğun çaba harcadı. Bu süreçte neler yapıldı? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    İsrail ile Hamas arasında 7 Ekim’den bu yana süren çatışmaların sonlandırılması için müzakerelerde sona yaklaşılmışken, Hamas lideri İsmail Haniye uğradığı suikast sonucu hayatını kaybetti. Haniye'nin ölümüyle uzun süren müzakereler sonucunda karara bağlanan ve her an yapılması beklenen ateşkes sekteye uğradı.

    “Haniye'ye yapılan suikastla İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu'nun ateşkes istemediği ve çatışmaları sonlandırmak gibi bir niyetinin olmadığı bir kez daha anlaşıldı" yorumları da beraberinde geldi.

    Gazze'de yaşanan dramın son bulması için Türkiye sürecin başından bu yana taşın altına elini koydu. Arabulucu ülkeler olan Katar ve Mısır'ın yanı sıra, Türkiye ve ABD’nin de aralarında bulunduğu ülkelerin girişimleri netice vermiş, İsrail ve Hamas ateşkes yapılması konusunda anlaşmaya çok yakın bir hale gelmişti.

    Gazze'de yaşanan dram Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın gündeminde üst sıralarda yer aldı. Erdoğan, "Gazze'deki yıkıma son verilmesi için İsrail’in durdurulması ve İsrail yönetimi üzerindeki uluslararası baskıların artırılması gerek" diyerek, tüm dünyayı Gazze’deki barış için çaba göstermeye çağırdı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Milli İstihbarat Teşkilatı da ateşkes sağlanması için taraflarla sıkı bir diyalog içinde oldu. Barışa giden süreçte kolaylaştırıcı bir rol üstlendi.

    MİT Başkanı İbrahim Kalın da hem Hamas lideri İsmail Haniye ile hem de diğer taraflarla yoğun bir görüşme trafiği gerçekleştirdi.

    Hamas üst yönetiminin yanı sıra İsrail, Mısır, Katar ve ABD başta olmak üzere çok taraflı istihbarat diplomasisi yürütüldü.

    MİT'in çabaları müzakere sürecinin seyrini doğrudan etkiledi. Tıkanıkların aşılmasında ve ateşkes için ortak bir noktaya yaklaşılmasında kilit bir rol oynadı.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow