hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Kirayı elden ödeyene ceza geliyor! İşte detaylar...

    KAYNAKCNN TÜRK

    Kirayı elden ödeyene ceza geliyor. Gelir İdaresi Başkanlığı, yeni hazırladığı tebliğ taslağı ile kiraların elden ödenmesinin önüne geçmeye hazırlanıyor. Elden ödendiği tespit edilen kiranın aylık tutarının yüzde 10’u baz alınarak ceza belirlenecek.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Kirayı elden ödeyene ceza kesilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı, kirayı elden ödeyene ceza uygulayacağı yeni çalışmayı hayata geçirmeye hazırlanıyor.

    Hürriyet Gazetesi’nin haberine göre, Gelir İdaresi Başkanlığı’nın hazırladığı tebliğ taslağında elden ödenen her ay için ceza söz konusu olacak. Ay itibarıyla kiranın yüzde 10’luk kısmına göre hesaplanan tutar 5 bin liralık özel usulsüzlük cezasının altında kalırsa 5 bin liralık ceza uygulanacak.

    Örneğin; 1 Ekim 2024 tarihinden itibaren bir ev sahibi, evini 25 bin liraya kiraladı. Kiranın 10 bin lirası bankadan, kalan 15 bin lirası ise elden ödendi. Elden ödenen 15 bin liranın yüzde 10’u 5 bin liranın altında kaldığı için ekim, kasım ve aralık ayları itibarıyla hem ev sahibine hem de kiracıya ayrı ayrı 15 biner liralık ceza kesilecek.

    Tebliğ taslağına göre getirilen zorunluluğa uymayanlara kesilen özel usulsüzlük cezası her bir işlem için uygulanacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Buna göre, birinci sınıf tüccarlar ile serbest meslek erbabı hakkında 20 bin lira; ikinci sınıf tüccarlar, defter tutan çiftçiler ile kazancı basit usulde tespit edilenler hakkında 10 bin lira, bunlar dışında kalanlara da 5 bin liradan az olmamak üzere işleme konu tutarın yüzde 10’u tutarında özel usulsüzlük cezası kesilecek.

    Kiraya ilişkin tahsilat ve ödemeleri bankalar veya PTT tarafından düzenlenen evraklarla belgelendirmek zorunlu olacak. Bu cezalar her yıl yeniden değerleme oranında artırılacak. Bir takvim yılı içinde kesilecek ceza 20 milyon lirayı aşamayacak.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow