hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Video Haber | Bakan Fidan Laos'a gidiyor! ASEAN neden önemli?

    KAYNAKBuse Güngör / Cnnturk.com Muhabiri

    Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı Laos’ta düzenlenecek. Toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak. ASEAN neden önemli? İşte detaylar…

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Türkiye-ASEAN Sektörel Diyalog Ortaklığı Üçlü Toplantısı Laos'un ev sahipliğinde düzenlenecek. 26-27 Temmuz'daki toplantıya Dışişleri Bakanı Hakan Fidan katılacak. Toplantılarda ikili iş birliğinin mevcut durumu ile gelecek döneme yönelik perspektifler ele alınacak.

    Türkiye, ASEAN yani Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği’ne üye değil ancak 2017'den beri ‘Sektörel Diyalog Ortağı'.

    Brunei, Endonezya, Kamboçya örgütün 10 üyesi arasında yer alıyor. ASEAN, 690 milyona yaklaşan nüfusu ile dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 9'unu barındırıyor. 3,7 trilyon ABD doları gayrisafi yurt içi hasılası ile Asya’nın üçüncü, dünyanın ise beşinci büyük ekonomisi olarak küresel ekonominin çekim merkezi konumunda görünüyor.

    Türkiye'nin ASEAN ülkeleriyle ticaret hacmi 2023 yılında ise 14,6 milyar dolar olarak kayıtlara geçti. ASEAN ile ticaret ve yatırımlar, eğitim, afet yönetimi, tarım, insan kaynakları, yeşil dönüşüm, teknoloji gibi alanlarda iş birliğini geliştirmeye yönelik potansiyel bulunuyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    ABD, Avustralya, Bangladeş, Birleşik Krallık, Norveç diğer katılımcılar arasında yer alıyor. Bakan Fidan'ın toplantı marjında ikili görüşmeler de gerçekleştirmesi bekleniyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow