hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uranyum kaynağı üçe katlandı

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Enerji ve savunma alanında çok fazla kullanılan uranyum elementine ilişkin Türkiye'deki kaynak sayısı arttı. Maden Tetkik Arama Genel Müdürlüğü'nün yaptığı keşiflerle Türkiye'nin uranyum kaynağı üçe katlandı. En büyük rezerv ise Nevşehir'de.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Nükleer enerjinin hammadesi, elektrik üreten enerji reaktörlerini çalıştıran element uranyum. Türkiye’nin uranyum kaynağı 3’e katlandı. Maden Tetkik ve Arama Genel Müdürlüğü'nün (MTA) son yıllarda yaptığı keşifler, stratejik anlamda önemli nadir toprak elementleri, altın ve uranyumu günyüzüne çıkardı. 2020 sonu itibarıyla yapılan 580 bin 866 metrelik sondajın ardından bulunan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak 32 bin 35 tona çıkarıldı.

    Amerika Birleşik Devletleri'nde elektrik üretiminin yaklaşık 5'te 1'ini sağlayan uranyum hammadesine ilişkin Türkiye'deki en büyük kaynak Nevşehir'deki 22 bin tonluk rezerv oldu. Silah üretimi, dayanıklı zırhlı aletlerin yapımı gibi savunma sanayi ile tıp ve uzay çalışmalarında kullanılan uranyum için son 10 yılda arama çalışmaları hız kazandı. 2020 sonu itibarıyla 580 bin 866 metre sondaj çalışmasıyla bugüne kadar 11 bin 304 ton olan uranyum kaynağı yüzde 283 artırılarak toplam 32 bin 35 tona çıkarıldı. Türkiye'deki en büyük uranyum kaynağı ise Nevşehir'de bulunuyor ve 22 bin tonluk bir rezerve sahip.

    2020'de 42 ton üretim ile rekor kırılan altında da arama çalışmaları aralıksız devam ediyor. MTA, son 30 yılda 301 ton keşfetti. Bu keşiflerin 292 tonu son 5 yılda yapıldı. Türkiye'nin altın kaynağının en büyük kısmı 222 ton ile Manisa'da. Manisa'yı Balıkesir, Artvin, Niğde takip ediyor.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow