hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRK'te: "Enerji yoksa, yapay zeka da yok!"

    KAYNAKCNN TÜRK

    Fransa’nın başkenti Paris’te düzenlenen yapay zeka eylem zirvesi, yılın en önemli buluşmalarından birisiydi. Dünya liderleri sektör devleriyle bir araya gelerek, yapay zekanın ve dünyanın geleceğini tartıştı. Uluslararası Enerji Ajansı'nın Türk Başkanı Fatih Birol da zirveye katkısını koydu. Birol, CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin'e konuştu. Türkiye'ye de önemli mesajlar verdi. İşte o özel röportaj...

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    "ENERJİ YOKSA, YAPAY ZEKA DA YOK!"

    Uluslararası Enerji Ajansı (IEA) Başkanı Fatih Birol: Birincisi devlet başkanlarının ve toplantıya katılanların çoğu, 'Bu yapay zeka insanlığın hayrına mı olacak, yoksa yanlış ellere geçerse bir tehlike haline gelebilir mi?' sorusunu tartıştı. İkincisi, insanlar bu yapay zekanın sadece belli ülkelerde, belli kişilerin elinde olmasının riskli bir şey olduğunu düşünüyor. Üçüncüsü yapay zekanın aynı zamanda dünya ekonomisini, üretimi, sanayi sektörünü hızlı bir şekilde geliştirebileceğini ve insanlığa çağ atlatabileceğini düşünüyorlar. Son olarak, bütün bu yapay zekaların olabilmesi için büyük veri merkezlerinin olması gerekiyor. Veri merkezlerinin çalışması için de tek şart enerjinin olması lazım. Eğer enerji yoksa yapay zeka da yok. Bu çok önemli.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRKte: Enerji yoksa, yapay zeka da yok

    CNN TÜRK Paris Temsilcisi Arzu Çakır Morin: Enerji gerçekten önemli. Bir cihazın fişini çektiğinizde kapasitesi ne kadar yüksek olursa olsun, bitti… Bu yeni enerji talebi sorununu nasıl çözmeyi düşünüyorlar?

    "YENİ ÇAĞ ELEKTRİK ÇAĞI"

    Fatih Birol: Yapay zekayı günlük hayatta kullanıyoruz, daha da kullanacağız. Şimdi henüz yolun başındayız. Bu konu bütün denklemleri değiştirecek. Yapay zekanın olması için büyük veri merkezlerine ihtiyaç var. Orta ölçekli bir veri merkezi tek başına 100 bin kişilik bir şehir kadar elektrik kullanıyor. Ve şu anda dünyada binlerce veri merkezi inşa ediliyor şu anda. Onun için çok fazla elektriğe ihtiyaç var. Elektriğin de kesintisiz elektrik olması gerekiyor. Yeni çağ elektrik çağı. Elektrik çok hızlı bir şekilde büyüyecek. Bunun en önemli itici güçlerinden bir tanesi de yapay zeka için veri merkezlerine elektrik sağlamak olacak. Bence en önemli konu bu. Bu da yeni denklemler, nükleer enerji gibi konularda yeni sayfalar açmaya devam ediyor.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRKte: Enerji yoksa, yapay zeka da yok

    YENİ ÇAĞ NEDEN ELEKTRİK ÇAĞI?

    Arzu Çakır Morin: Siz rakamlarla konuşmayı seven bir uzmansınız. Ne kadar enerji yatırımına ihtiyaç var? Ne tür rakamlardan söz edebiliriz?

    Fatih Birol: Sadece önümüzdeki 5 yıl içindeki ilave elektrik talebi dünyada şu anda Amerika ve Japonya’nın kullandığı toplam elektriğe eşit. ABD ve Japonya’nın önümüzdeki 5 yılda kullanacağı elektrik kadar, ilave elektrik talebi gelecek. Bunun da nedeni, veri merkezlerinin dünyaya açılması. Hani deriz ya Türkçede, 'mantar gibi her yerde bitecekler.' Veri merkezleri olmadan yapay zeka olmuyor. Veri merkezleri için de elektriğe ihtiyacımız var.

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRKte: Enerji yoksa, yapay zeka da yok

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Arzu Çakır Morin: Etik tartışmalar, düzenlemeler? ABD ve İngiltere etik bildirgesine imza atmadı. Bu zirvede bir 'yapay zeka rekabet cephesi' oluştu mu sizce? ABD ve İngiltere bir yanda, Çin, Hindistan ve AB diğer yanda…

    "21'İNCİ YÜZYILA YAPAY ZEKAYI KONTROL DAMGA VURACAK"

    Fatih Birol: Yapay zeka, herkesin önemini yavaş yavaş kavradığı ve kavradıkça da ekonomilerini, politikalarını ona göre yönlendirdiği yeni bir alan. Ve ülkeler arasında, bu konuda çok ciddi bir rekabet var. ABD, Avrupa, Çin, Hindistan çok hızlı bir şekilde geliyor. Ve Orta Doğu ülkeleri de, Suudi Arabistan ve diğerleri geliyor. Herkes bu konuda önde olmak istiyor. Şu andaki tabloya baktığımızda ABD ve Çin’in önde olduğunu görüyoruz. Avrupa ve Hindistan onları biraz mesafeyle takip ediyor. Ama çok ciddi bir yarış var ülkeler arasında. Bunu söylemek mümkün. Yapay zekayı kimin kontrol edeceği de 21. Yüzyıla damga vuracak bir gelişme olacak.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRKte: Enerji yoksa, yapay zeka da yok

    YAPAY ZEKANIN ÖNÜ AÇILMALI MI?

    Arzu Çakır Morin: Çok baş döndürücü gelişmeler ama bu gelişmeler karşısında etik kaygılar var. Öncelikle bir etik tartışma yaşanıyor. Yapay zekanın önü açılmalı mı yoksa son derece dikkatli kurallar mı konmalı?

    Fatih Birol: Bence yapay zekanın önünü açmak son derece önemli insanlık açısından. Ama bunu hiçbir regülasyona tabi olmadan tamamıyla başı boş bırakmak da doğru değil. Belli düzenlemelerin yapılması gerekir. Ama düzenlemelerin de gelişmeleri kesintiye uğratmayacak şeklide yapılması gerekir.

    Uluslararası Enerji Ajansı Başkanı Fatih Birol CNN TÜRKte: Enerji yoksa, yapay zeka da yok

    YAPAY ZEKA İNSANLARIN YERİNİ Mİ ALACAK?

    Arzu Çakır Morin: İnsanlar korkuyor. Milyonlarca işsiz olacak, makinalar işimizi elimizden alacak. Sizce bu korkular yerinde mi? Hani hep korktu insanlık, buhar bulununca korktu, televizyon bulununca korktu, internet bulununca başka bir korku geldi. Şimdi nasıl bir korku var ?

    Fatih Birol: Davos’ta da bu soru vardı. 'Acaba yapay zeka, insan zekasının yerini alıp, insan zekası tamamıyla atıl bir duruma mı gelecek' diye bir korku var. Ben bu korku tamamen yersiz diyemem. Kaygılar var. Ama bence yapay zekanın önünü açmak ama bunu yaparken de onun yaratacağı bazı sakıncalar için de şimdiden tedbir almak lazım.

    Arzu Çakır Morin: Bu da politikacıların işi. Peki, son sorum Türkiye bu tartışmalarda nerede ?

    "TÜRKİYE YAPAY ZEKADA GERİ KALAMAZ"

    Fatih Birol: Zirvede Türkiye’den birilerini göremedim. Ama Türkiye için, bizim ekonomimiz de hızlı bir şekilde gelişiyor, sanayimiz büyüyor. Türkiye’nin de yapay zeka konusunda fazla vakit geçirmeden, ciddi büyük adımı atması gerekiyor. Çünkü büyük bir nüfusumuz var, ekonomimiz büyük, O bakımdan yapay zeka yarışında Türkiye’nin geride kalma lüksü yok.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow