Ulaşım ağının gelişmesi ekonomiyi nasıl etkiliyor?
Türkiye son yıllarda ulaşımda, büyük mesafe kaydetti. Peki, hangi projeler, nereleri bağladı, tünel, karayolları ve köprüler, nerelerde hayatı değiştirdi? O projelerin ülkeye katkıları ne olur? Projelerin ekonomik etkisi ne olacak?
Boğazın iki yakası bir kez daha birbirine bağlanacak. Geçit vermeyen Zigana dakikalar içinde aşılacak. Diyarbakır'da trafik, çevre yolu ile rahatlayacak. Daha nice projeler, Türkiye'ye değer katacak.
Avrupa ve Asya bir kez daha birleşecek. Bu kez adres Megakent İstanbul değil, Çanakkale olacak. Hem kentin değeri artacak, hem de özellikle Ege ve Akdeniz'e giden lojistik için yeni bir yol açılacak. İstanbul'un trafiğinin bir nebze de olsa azalmasını sağlayacak.
"TÜRKİYE BU 20 YIL İÇERİSİNDE 1 TRİLYON 200 MİLYAR LİRALIK ULAŞTIRMA YATIRIMI YAPTI"
Projesi, mühendisliği ve mimarisi ile Türkiye'nin vizyon projelerinden 1915 Çanakkale Köprüsü'nde sona gelindi. Son tabliye bloğunun yerleştirildiği köprüde ana hat montajları tamamlandı. Uzunluğu 4 bin 608, orta açıklığı 2 bin 23 metre olan köprü Asya ve Avrupa'yı bir kez daha birbirine bağlayacak. Böylelikle Marmara Bölgesi'nin kesintisiz ulaşım zinciri de tamamlanmış olacak.
Köprü, Çanakkale Zaferi'nin 107. yıl dönümü olan 18 Mart 2022'de hizmete girecek.
Çanakkale'de, Kaz Dağları'ndan geçişi 5 dakikaya düşürecek Ayvacık T-2 Tüneli'nde de ışık göründü. Kazdağları geçişindeki yol ve tünellerin tamamı hizmete açıldığında mevcut güzergah 2,5 kilometre daha kısalarak 9,5 kilometreye düşecek. Böylece 1 yılda zamandan 72 milyon lira, akaryakıttan 8 milyon lira olmak üzere 80 milyon lira tasarruf sağlanacak.
"ZİGANA TÜNELİ 2 İLDEN FAZLASINI İLGİLENDİRİYOR
Yeni projelerle dağlar yine delinecek. Bu kez zorlu Karadeniz dağlarının altından tünel geçecek. Az kaldı, Zigana Tüneli hizmete girecek.
Türkiye'de ve Avrupa'da ilk olacak bir proje daha Yeni Zigana Tüneli. Bir ucu Trabzon, diğer ucu Gümüşhane'ye çıkan bu tünel aslında iki ilden çok daha fazlasını ilgilendiriyor. Çünkü yapımı tamamlandığında Karadeniz ile Doğu Anadolu arasındaki trafik hız kazanacak. Bu da ticaretin, ihracatın ve istihdamın gelişeceği anlamına geliyor. Başta İran olmak üzere Orta Doğu ve Avrasya ülkelerinin Karadeniz'e ulaşması açısından hayati değer taşıyor.
14,5 kilometre uzunluğundaki tünel, Türkiye'nin ve Avrupa'nın en uzun, dünyanın ise 3. en uzun çift tüplü karayolu tüneli olacak. Araçla 1,5 saat süren Trabzon-Gümüşhane arası ulaşım, tünelin tamamlanmasıyla 40 dakikaya inecek. Işığın göründüğü yeni Zigana Tüneli de bu yıl hizmete açılacak.
Türkiye havalimanlarına da bir yenisi ekleyecek. Üstelik bu kez Türkiye'nin yüzölçümü değişecek.
RİZE-ARTVİN HAVALİMANI SON DÖNEMEÇTE
Yaklaşık 4,5 yıldır süren dolgu çalışmaları kısa süre önce tamamlan proje, ülkede deniz dolgusu üzerine inşa edilen ikinci havalimanı olma özelliğine sahip.
Rize-Artvin Havalimanı'nın 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pisti, 265 metrelik 3 taksi yolu ile 2 adet apronu olacak. Çay bardağı şeklindeki kulesi ile de yöresel izler taşıyacak. Proje, Rize ve Artvin'in kent merkezi ile turizm potansiyeli olan ilçelerinin gelişmesine, ayrıca Doğu Karadeniz bölgesine komşu ülkelerle ticari ilişkilerin artmasına katkıda bulunacak.
Diyarbakır-Şanlıurfa yolunu Diyarbakır-Mardin yoluna bağlayan, uzunluğu 29,3 kilometre olan Diyarbakır Güneybatı Çevre Yolu'nun bitirilmesi için de çalışmalar bütün hızıyla sürüyor. Güneybatı çevre yolu sayesinde Diyarbakır'ın şehir içi trafiğiyle transit trafiği birbirinden ayrılarak şehrin trafik yoğunluğu rahatlatılacak. Hizmete girecek yol ile mevcut Diyarbakır şehir geçişine göre ulaşım 6 kilometre kısaltılarak zaman ve akaryakıt tasarrufu sağlayacak.
DEMİRKAPI TÜNELİ DE SONA YAKLAŞAN PROJELERİN ARASINDA
Antalya-Manavgat ayrımı ile Taşağıl-İbradi ayrımı yolu üzerindeki tüneli tamamlandığında Antalya-Konya arasındaki mesafe 30 kilometre daha kısalacak. Yıllık 36,5 milyon TL tasarruf sağlanacak. Projenin yıl sonunda tamamlanması bekleniyor.
"ZONGULDAK-KİLİMLİ YOLU PROJESİ" İSE BATI KARADENİZ İÇİN ÖNEMLİ
Projeyle Zonguldak ve Kilimli ilçesini bölünmüş yol standardında birbirine bağlayan güzergahta 4,5 kilometre kısalma sağlandı. Toplam 3 bin 105 metre uzunluğunda 5 tünel ve köprülü kavşağın da bulunduğu yol, 40 dakikada geçilen güzergahı 35 dakika kısaltılarak seyahat süresini 5 dakikaya indirdi.
MEGA PROJELER, YENİ EKONOMİK ATILIMLAR
Marmaray ve Avrasya Tüneli, Büyük İstanbul Havalimanı, Köprüler, Yavuz Sultan Selim, Osmangazi, 1915 Çanakkale ve Beğendik Köprüsü. İstanbul-İzmir, Niğde-Ankara, Kınalı-Tekirdağ Çanakkale-Savaştepe otoyolu. Ankara-İstanbul yüksek hızlı treni. Silvan Sulama Projesi Ilısu ve Yusufeli Barajları. Zigana, Salarha, Kızılcahamam Çerkeş Tüneli.
Tek Kuşak Tek Yol” projesi kapsamındaki tren projesi. Ve Kanal İstanbul, Türkiye mega projeleriyle ön plana çıkmaya çalışıyor.
Türkiye vizyon projeleriyle, ekonomik atılımını bir adım öteye geçirebilir mi? Bundan sonra hangi projeler Türkiye'ye yarar sağlar. Bunu zaman gösterecek.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
SON DAKİKA! Kara Duman Gökyüzünü Kapladı: Üsküdar'da işçilerin kaldığı konteynerlerde yangın
Son Dakika! Haberi Alan Babası Kalp Krizi Geçirmişti: Bolu'daki Yangında Ölen Dilara Defnedildi
BOLU KARTALKAYA OTEL YANGINI NEDENİ: Bolu Grand Kartal Otel yangını neden çıktı?
BOLU'DA YANAN OTEL HANGİSİ? Grand Kartal Otel kimin, ne zaman yapıldı? Mazhar Murtezaoğlu ile ilgili bilgiler...
Cam silmeye çıktığı 13’üncü kattaki pencereden düşüp, öldü