hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türkiye'nin iade talepleri reddediliyor

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Yurtdışındaki terör örgütü mensuplarına yönelik iade talepleri, FETÖ'nün iki numaralı ismi adil öksüz ile bir kez daha gündeme geldi. Son yıllarda, İnterpol Türkiye’nin kırmızı bülten taleplerini, reddederken ülkeler de Türkiye’nin iade taleplerine olumlu yanıt vermiyor. Peki, hangi ülkelerde hangi terör örgütlerine dair ne yanıtlar geliyor? Reddedilen talepler neler?

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    15 Temmuz darbe girişiminin baş aktörlerinden ve FETÖ'nün 2 numaralı ismi Adil Öksüz’ün iadesine yönelik taleplerin reddedilmesiyle bir kez daha gündem yurt dışına kaçan terör örgütü mensupları.

    Türkiye, hakkında kırmızı bülten çıkarılan ve Interpol ile 190'dan fazla ülkede aranan terör örgütü mensuplarının görüldükleri ülkelerden iadesini istiyor. Bu sürecin ilk adımı İnterpol ile kırmızı bülten çıkarmak, ikinci adımı ise ülkeler arasındaki suçluların iadesi anlaşmasına atıfla talepte bulunmak.

    Özellikle son yıllarda, Interpol Türkiye’nin kırmızı bülten taleplerine ret yanıtını veriyor. İçişleri Bakanlığı Sözcüsü İsmail Çataklı'nın paylaştığı rakamlara göre, 646 kırmızı bülten talebi bugüne kadar reddedildi. Reddedilenler arasında 462 FETÖ/PDY üyesi ve 115 PKK/KCK üyesi için yapılan talepler var. Interpol YPG'nin sözde üst düzey yöneticilerine ek olarak 162 DHKP-C, TİKKO gibi terör örgütü üyesini de bülten dışı bıraktı.

    Ülkelerden de ret yanıtı gelen terör örgütü üyeleri iade talepleri var
    çarpıcı örneklerden biri yunan yargısının reddettiği iade talepleri.
    Yunanistan 9 DHKP-C üyesine ilişkin Türkiye’nin iade talebine ret yanıtı vermiş, Atina Ağır Ceza Mahkemesi dokuz zanlının beraatine karar vermişti.

    Yunanistan bir diğer örnek ise 15 Temmuz darbe girişimine katılan ve ardından Yunanistan’a kaçan FETÖ mensupları. Darbe girişimi başarısız olunca sikorzy tipi helikopter ile Yunanistan’a kaçan darbecilerin iade talepleri Yunanistan tarafından reddedilmişti.

    Türkiye’nin uzun süre gündemini meşgul eden bir diğer terör örgütü mensubu Fehriye Erdal. Özdemir Sabancı suikastının faillerinden DHKP-C üyesi Fehriye Erdal Belçika’da görülmüştü. Belçika hükümeti, bugüne kadar Türkiye’nin, aralarında Erdal ve PKK-KCK'nın Avrupa Sorumlusu Zübeyir Aydar'ın da yer aldığı teröristlerin iadesine ilişkin taleplerini reddetti. 30 iade talebinin 20'si reddedildi, 9'u hakkında süreç devam ediyor.

    15 Temmuz darbe girişimi sonrasıysa, Adalet Bakanlığı, aralarında ABD, Almanya, Romanya ve Belçika’nın da bulunduğu 94 ülkeden 570 FETÖ mensubunun iadesini istedi. Bu kapsamda, sadece 23 ülkede bulunan 109 örgüt üyesi, söz konusu taleplerin ardından sınır dışı edilerek Türkiye’ye gönderildi.

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow