Türkiye nasıl destek verdi, somali neden önemli? Türkiye-Somali iş birliği CNN TÜRK'te
Türkiye, savunma alanında verdiği destekle Somali'nin terörle mücadelesinde önemli aşama kat etmesini sağladı. Türk Silahlı Kuvvetleri, özellikle somali'nin nitelikli personel ihtiyacının karşılanmasında kritik rol üstleniyor. Öyle ki verilen askeri eğitimi sonrası 453 asker daha Somali Ulusal Ordusu'na katıldı. CNN TÜRK ekibinden Paşa Alyurt ve Ertan Ezen, başkent Mogadişu'da o askeri eğitimlerin verildiği Anadolu Kışlası'na girdi. Eğitim sürecini ve birliğin en dikkat çeken gücü Somali Kartalları yani Gorgor Taburu'nu da görüntüledi.
CNN TÜRK, SOMALİ'DEKİ TÜRK ASKERİ EĞİTİM ÜSSÜNE GİRDİ
Türkiye, siyasi ve sosyal alanlardaki iş birliğinin yanı sıra savunma alanında da Somali'nin yanında. Ülkenin başkenti Mogadişu'da bulunan Anadolu Kışlası'nda Somalilere askeri eğitim veriliyor.
"Türkiye ile Somali arasında 10 yıldır hem savunma hem de ekonomi alanında birçok noktada iş birliği var. Bu iş birliği noktalarından biri de İşte içinde bulunmuş olduğumuz kışla, Somali Türk Görev Komutanlığı. Burada yetişen subay ve astsubaylar eğitimlerinin ardından terörle mücadele kapsamında özellikle Somali Ulusal Ordusu'na katılıyor."
Kışlada harp okulu, astsubay okulu ve birlik eğitim grup komutanlığı bünyesinde kara, deniz ve hava kuvvetleri personeli çeşitli eğitimlerden geçiriliyor.
SOMALİ'DE ASKERİ ÜSTE DERS TÜRKÇE
Somalili askeri öğrencilerin eğitimleri çerçevesinde 1 yıl Türkçe hazırlık eğitim süreci var. Ardından astsubaylık için 2 yıl, subaylık için 3 yıllık eğitim dönemi bulunuyor. Eğitim süreçlerinde ayrıca askeri tarih, askeri coğrafya, harekat yönetimi ve istihbarat gibi dersler de var. Öğrencilere Türkçe dersi, Yunus Emre Enstitüsü ile Milli Savunma Üniversitesi tarafından görevlendirilen öğretmenler tarafından veriliyor.
KIŞLADA ASKERİ KORO BİLE BULUNUYOR
Kışlada, Türkçe eğitimlerini başarılı bir şekilde sürdüren askeri öğrencilere ait bir koro bile bulunuyor. Öyle ki Türkçe eğitimlerini başarıyla sürdüren Somali askeri öğrencileri, Türkiye için anlam ve öneme sahip günlerde Türkçe şarkılar söylüyor.
"Anadolu Kışlası'nda birçok eğitim faaliyeti yürütülüyor. Bu eğitim faaliyetleri bilgisayar derslerinden Türkçe eğitimine, Türkçe eğitiminden silahlı eğitim faaliyetine kadar yapılan çalışmalar. İşte bu noktada özellikle kışlanın ana merkez yönetim binası ise arkamda görmüş olduğunuz Türk ve Somali bayraklarının yer almış olduğu Somali Türk Görev Kuvvet Komutanlığı'nın karargahı."
KORE'DEN SONRA TÜRK ASKERİNİN GİTTİĞİ İKİNCİ ÜLKE
Somali, Kore'den sonra Türkiye Cumhuriyeti'nin Birleşmiş Milletler şemsiyesi altında dünya barışına katkı sağlamak amacıyla asker gönderdiği ikinci ülke. Öyle ki Türkiye-Somali ilişkisi 1993 yılına kadar dayanıyor.
Türk Silahlı Kuvvetleri ilk olarak Nisan 1993'de devraldığı Birleşmiş Milletler Barış Operasyonu Misyon Komutanlığı görevini 297 personel ile 1994 yılına kadar başarılı şekilde yerine getirdi. 2011 yılında dönemin başbakanı olan Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Somali’ye yapmış olduğu ziyaret ise iki devlet arasındaki ilişkilerde dönüm noktası oldu. Türkiye ile Somali'nin savunma ve ekonomi çerçevesindeki iş birliğinde birçok önemli anlaşmanın temelini oluşturdu.
BÖLGENİN EN BÜYÜK SORUNU EŞ ŞEBAP TERÖR ÖRGÜTÜ
Bölgenin en büyük sorunu olan Eş-Şebab terör örgütüyle mücadelede Türk askeri tarafından belirlenen birçok senaryoya göre gerçeği aratmayan tatbikatlar gerçekleştiriliyor.
"10 yıl sonra ilk defa CNN TÜRK'e kapılarını açan Anadolu Kışlası'nda yemin töreni düzenleniyor. Bu yemin töreninin ardından öğrenciler Somali Ulusal Ordusu'na katılacak."
453 askerin yemin töreniyle birlikte Somali Türk Görev Komutanlığı'nın verdiği eğitimlerin ardından Somali Ulusal Ordusu'na katılan asker sayısı 5 bin 827 oldu.
Birliğin en dikkat çeken taburu ise Somali Kartalları olarak bilinen Gorgor Taburu. 14 haftalık eğitim sürecinin ardından orduya katılan erler, Somali'nin terörle mücadelesinde oldukça başarılı operasyonlara imza atıyor. İsimlerini ise Somali Kartalı, "Gorgor" kuşundan alıyor.
7 Mart'ta gerçekleştirilen askeri mezuniyet törenine, Somali Cumhurbaşkanı Hasan Şeyh Mahmud da katıldı. Bölgede terörle mücadelede önemli aşama kat etmeye devam ettiklerini belirten Mahmud, "TURKSOM Askeri Eğitim Okulu, ülke silahlı kuvvetlerinin geleceğini inşa etmede ve iyileştirmede önemli bir rol oynuyor. Desteklerinden dolayı Türkiye'ye teşekkür ederiz" dedi.
Mahmud'un kadın korumaları ise dikkat çekti.
SOMALİ, DENİZ YETKİ ALANLARINDA KONTROLÜ SAĞLAYACAK
Somali'nin isteği üzerine terörle mücadelede Türkiye'nin verdiği desteğin deniz güvenliği alanıyla da genişletilmesi planlanıyor. Böylece Somali'nin kendi karasularındaki yasa dışı ve düzensiz faaliyetlerle mücadelede verilen eğitim sonrası kapasite ve kabiliyetlerinin geliştirilmesine destek olunacak. Yapılan iş birliğiyle deniz yetki alanlarında kontrolün sağlanması ve deniz kaynaklarının Somali ekonomisine kazandırılması hedefleniyor.
Mehmetçik Somali'de sadece askeri eğitim desteğinde bulunmuyor. Aynı zamanda yardıma muhtaç ailelerin çeşitli ihtiyaçları da karşılanmaya devam ediyor.
Yardım yapılan aileler içerisinde hayatını kaybeden askerlerin yakınları ve yetimhanede bulunanlar da var. Yardımlar için tespitler ise Somali hükümeti ve Türkiye'nin büyükelçiliği tarafından yapılıyor.
MEHMETÇİĞİN SOMALİ'DE GÖREV SÜRESİ
Mogadişu'daki Anadolu Kışlası'nda görev yapan Mehmetçik, Türkiye'nin farklı bölgelerinden geliyor. 6 aylık görev sürelerinin ardından ise yurda dönüş yapıyor. Daha sonra da personeli olduğu önceki birliğinde görevine devam ediyor.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
Beylikdüzü'nde fabrika yangını: Saatler sonra kontrol altında! Binanın çökme riski var...
Milli Eğitim Bakanı Tekin, tüm illerden gelen öğretmenlerle Anıtkabir'i ziyaret etti
SON DAKİKA... Bir gecede beyaza büründük: Yurdun büyük bölümü kar yağışı altında!
DONACAĞIZ! MGM 24 Kasım 2024 Pazar hava durumu… Sıcaklıklar 15 derece düşecek!
SON DAKİKA... Afyonkarahisar'da zincirleme kaza: 30 yaralı