hourSON DAKİKA
left-arrowright-arrow
weather
İstanbul
down-arrowup-arrow

    Türk-Rus krizi nasıl aşıldı?

    { title }

    SONRAKİ VİDEO

    Uçak krizinden sonra Rusya ile Türkiye liderleri bugün ilk kez bir araya geliyor. Hürriyet Gazetesi'nden Murat Yetkin, krizin nasıl aşıldığını, yürütülen arka plan diplomasisini yazdı. Yetkin'in haberine göre, her şey Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar'ın, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a bu işi eski bakan ve işi işadamı Cavit Çağlar'ın çözebileceğini söylemesiyle başladı.

    Haberin Devamıadv-arrow
    Haberin Devamıadv-arrow

    Hürriyet Gazetes'inde çıkan habere göre, Genelkurmay Başkanı Org. Hulusi Akar, işadamı Cavit Çağlar'ı 1990'lı yıllardan tanıyordu. Orgeneral Akar, Türk- Rus krizinin aşılabilmesi için, Cavit Çağlar'ın Dağıstan Özerk Cumhuriyeti lideri Ramazan Abdulatipov üzerinden, Putin'e bir kanal açabileceğini Cumhurbaşkanı Erdoğan'a söyledi. Erdoğan'ın "olur" vermesiyle süreç başladı. 30 Nisan'da Huber Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan, Genelkurmay Başkanı Akar ve Cavit Çağlar bir araya geldi.

    Rus tarafında irtibat kurulacak isim Putin'in danışmanı Yuri Uşakov'du. Türkiye'den yetkili olarak seçilen Erdoğan'ın sözcüsü İbrahim Kalın'ın yazdığı mektup taslağı defalarca Ankara- Moskova arasında gidip geldi.

    Görüşmelerin ardından ilk olumlu sinyal ise 23 Haziran'da geldi. Haberi Kazakistan Cumhurbaşkanı Nazarbayev verdi. Nazarbayev, St. Petersburg'da Putin ile görüşmüştü. Mektup gelirse, Putin el sıkışmaya hazırdı. Ve mektubun 24 haziran saat 13:00'e kadar Şanghay işbirliği örgütü toplantısının yapıldığı Özbekistan'ın başkenti Taşkent'e ulaştırılması büyük önem taşıyordu.

    Cumhurbaşkanı Erdoğan mektubu 23 Haziran gecesi imzaladı. Sabah karşı saat 03:00'te mektupla havalanan uçakta İbrahim Kalın ve Cavit Çağlar vardı. Ancak geçilecek ülkelerden uçuş izni alınmamıştı. Gürcistan, Azerbaycan, Türkmenistan'dan geçiş izni havada alındı. Özbekistan izin vermeyince Nazarbayev devreye girdi. Sonuçta uçak 12.15'te Taşkent'e indi. Uşakov, mektubu Putin'e gösterdikten sonra arayıp "sonuç olumlu" dedi. 

    Sıradaki Haberadv-arrow
    Sıradaki Haberadv-arrow