Türk Akım Projesi nedir?
Amerika Birleşik Devletleri Pentagon 2020 Savunma Bütçesinde enerji güvenliğine ilişkin bir detay vardı. O detay Türkiye'nin Türk Akımı ve Kuzey Akım-2 projeleri nedeniyle yaptırıma maruz bırakılabileceğiydi.
Proje önerisi ilk olarak Aralık 2014 tarihinde Rus Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Türkiye'ye yaptığı ziyarette geldi. Tarihler Ekim 2016'yı gösterdiğinde de o imza atıldı. Rusya doğalgazını Türkiye üzerinden Avrupa'ya taşıyacak olan "Türk Akımı Doğalgaz Boru Hattı Projesi" için hükümetler arası anlaşmanın imzaları Putin'in İstanbul Mabeyn Köşkü'nde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmesi sonrası atıldı.
Aradan geçen 3 yılın ardından, Türk Akımı projesinin doğalgaz boru hattı açılış töreni için tarihler 8 Ocak'ı gösterdiğinde Putin İstanbul'da olacak. Açılışı Putin ve Erdoğan beraber yapacak. Tam da bu açılış öncesi Amerika Birleşik Devletleri Pentagon Savunma Bakanlığı bütçesinde Türk Akımı'nı işaret eden bir yaptırım tavsiyesi var. Üzerinde uzlaşılan 738 milyar dolarlık 2020 yılı bütçesinde, Rusya’yla her tür askeri işbirliğinin yasaklanması önerilirken, Türkiye’ye, Kuzey Akım 2 ve Türk Akımı projeleri nedeniyle de yaptırım uygulanabileceği belirtildi.
Kuzey Akım-2 projesi Rus gazının Baltık Denizi üzerinden Almanya'ya taşınmasını hedefliyor. Kuzey Akım-2 projesi Almanya ve Amerika Birleşik Devletleri arasında çok kez gerginliğe neden olmuş. ABD Başkanı Trump projeyi korkunç olarak nitelendirmişti. Trump projenin Almanya'yı Rusya'nın kölesi yapacağını söylemişti.
Türk Akımı adı verilen doğalgaz boru hattı projesi ise Türkiye ve Rusya arasındaki stratejik işbirliğini farklı bir boyuta taşıdı. Anlaşma Rusya’daki dev doğalgaz rezervlerini doğrudan Türkiye’nin doğalgaz dağıtım şebekesine bağlayarak Türkiye, Güney ve Güneydoğu Avrupa'ya taşıyor.
Türk Akımı kapsamında boru hattı Rusya'nın ANAPA Kıyısından başlıyor. Karadeniz altından 930 kilometre boyunca ilerleyerek Türkiye'de Trakya kıyısındaki Kıyıköy'e ulaşıyor..
Her biri 15 milyar 750 milyon metreküp kapasiteli 4 hattan oluşacak Türk Akımı’nın 930 kilometresi Karadeniz altından geçecek. Trakya’dan Türkiye topraklarına girecek hattın kara bölümündeki uzunluğu da 260 kilometre olacak. Toplam 31.5 milyar metreküp gaz kapasitesi olduğu ifade ediliyor. Projenin bedeli ise 12.5 milyar dolar.
Kıyıköy’deki alım terminalinden sonra karadaki iki yeraltı boru hattından biri Lüleburgaz’da Türkiye’nin mevcut doğalgaz şebekesine bağlanacak. Diğer boru hattı ise Türkiye - Avrupa sınırına ulaşıp burada sona ermesi planlanıyor.
Rus Enerji Bakanı Alexander Novak'ın Temmuz ayında yaptığı açıklamaya göre Türk akımının ikinci ayağı daha önce planlandığı gibi Yunanistan'dan değil, Bulgaristan, Sırbistan ve Hırvatistan'dan geçebilir.
Putin ise, geçtiğimiz hafta Bulgaristan'ın Türk Akım inşaatını yavaşlattığını söyledi, "Eğer Bulgaristan projeyi gerçekleştirmek istemiyorsa, Güney Avrupa'da fırsatlarımızı gerçekleştirecek farklı yollar buluruz," ifadelerini kullandı. Türk Akımı'nın Avrupa'ya aktarımı için görüşmeler ve çalışmalar devam ederken, konu Trump - Erdoğan görüşmesinde de masadaydı.
Erdoğan'ın Trump ile NATO Londra Zirvesi marjında yaptığı görüşme sonrası Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada, "Enerji güvenliği konusu da görüşmelerde ele alındı," ifadesi kullanıldı.
SON DAKİKA
EN ÇOK OKUNANLAR
KABİNE TOPLANTISI GÜNDEM MADDELERİ 23 ARALIK 2024 | Kabine Toplantısı saat kaçta, BUGÜN MÜ? Asgari ücret, memur ve emekli zammı...
MEB PERSONEL ALIMI 2025 | MEB 50 uzman yardımcısı alımı başvuruları ne zaman, şartları neler? 10 Milli Eğitim Uzman Yardımcısı alınacak!
İlk Türk Hava Şehidinin Hüzünlü Hikayesi! Fethiye'nin İsmi Şam'dan Geldi! Atatürk O İlçenin İsmini Değiştirdi...
Vahe Kılıçarslan'a Ağır Suçlama: Kaza Mağduru Kadından 5 Milyon TL'lik Tazminat Davası
Son Dakika! Beşar Esad'ın Suriye'den Kaçışı: Gizemli Süreç ve Perde Arkası